пʼятниця, 31 березня 2017 09:47

Ейфелеву вежу звели за два роки триста будівельників

Ейфелеву вежу звели за два роки триста будівельників
Ейфелева вежа. Фото: Вікіпедія

31 березня 1889 року архітектор Александер Густав Ейфель підняв французький прапор на верхівці Ейфелевої вежі в Парижі. Її збудували до відкриття Паризької виставки, присвяченої століттю Великої французької революції. Зараз Ейфелева вежа - архітектурна пам'ятка Парижа і символ Франції, вона є найвідвідуванішим туристичним об'єктом у світі.

Вежа була зведена як тимчасова споруда до відкриття паризької Всесвітньої виставки 1889 року, що розташовувалась в палаці Трокадеро з 6 травня до 31 жовтня. Вежу збирались розібрати через деякий час після завершення виставки. Але завдяки уже встановленим там радіоантенам, це рішення було скасоване. Будівельні роботи тривали протягом двох років — з 28 січня 1887 р. по 31 березня 1889 р. Їх виконували 300 робітників під керівництвом архітектора Густава Ейфеля. Підсумковий бюджет будівництва склав 7,8 млн франків. Основна частина витрачених коштів практично окупилася за період роботи виставки. Подальша експлуатація вежі виявилася досить прибутковим бізнесом. Саме тому вежу не розібрали і донині.

Читайте також: Чому Гітлер так і не відвідав Ейфелеву вежу

Понад 40 років Ейфелева вежа була найвищою спорудою у світі, майже вдвічі вищою від найвищих будівель світу того часу — піраміди Хеопса(146,6 м), Кельнського (156 м) і Ульмського соборів (161 м). Вперше освітлення на Ейфелевій вежі було увімкнене в день її відкриття у 1889 році. Тоді воно складалось із 10 тис. газових ліхтарів, двох прожекторів і розміщеного на верхівці маяка. Світлові промені мали синій, білий та червоний кольори — кольори національного прапора Франції. Зараз вежу освітлюють у різні кольори сотні тисяч сучасних ламп. На вежі постійно діють ресторани "Висота 95" - на першому поверсі, 95 м над рівнем моря і "Жуль Верн".

У світі відомо про встановлення понад тридцять копій вежі від 3 до 336 метрів, одна з них заввишки 3 метри 25 сантиметрів знаходиться в м. Умань, що на Черкащині. Встановлено її в центральному парку до дня міста у 2013 році.

Зараз ви читаєте новину «Ейфелеву вежу звели за два роки триста будівельників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути