Ексклюзиви
четвер, 29 листопада 2012 11:05

Дослідники впізнали пейзаж за спиною Джоконди і з'ясували хто зображений на картині

 

Ландшафт на картині Леонардо "Мона Ліза" виявився справжнім. Він підтверджує висунуту в 2011 році версію з новим трактуванням особистості моделі. Італійські дослідники встановили, що на знаменитій картині "Мона Ліза" Леонардо да Вінчі зобразив пейзаж з регіону Монтефельтро на північному сході Італії.

Як визначили геоморфолог з університету Урбіно Олівія Неші і художниця Розетта Борки, річки, озера і гори, зображені позаду портрета загадкової Джоконди, розташовані в області Марке (неподалік від Тоскани і Емілії-Романьї).

Територія цієї області є гористою місцевістю з річками. Як пише британська The Times, теорія про ландшафт підтверджує висунуту в 2011 році версію з новим трактуванням особистості моделі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли вже четвертий скелет Мони Лізи

Після того, як Джорджо Вазарі опублікував в 1550 році біографію Леонардо, вважалося, що моделлю для художника послужила Ліза Герардіні, дружина торговця шовком з Флоренції Франческо дель Джокондоне.

Однак хранитель  архіву Ватикану Роберто Дзаппері стверджує, що насправді Леонардо написав Пацифіку Брандані, заміжню даму, яка була коханкою засланого в герцогство Умбрийське (район Монтефельтро) Джуліано Медічі.

У книзі архіваріуса сказано, що Брандані померла незабаром після того, як народила герцогу незаконнонародженого сина, і незабаром Медічі замовив її портрет.

За словами Олівії Неші, вона не знала про книгу Дзаппері, проте його версія лише підтверджує її теорію про географічне розташування зображеного на портреті ландшафту.

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com/
 

Раніше в 1995 році викладач з Італії на ім'я Карло Старнацці (Carlo Starnazzi) припустив, що зображений над лівим плечем моделі міст знаходиться недалеко від міста Ареццо, розташованого в 60 кілометрах від Флоренції. За версією дослідника, це побудований римлянами міст через річку Арно відомий як Ponte a Buriano. Олівія Неші при цьому вважає, що Леонардо не мав потреби використовувати зображення моста в Аррецо в портреті флорентійки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені запевняють, що таки розгадали таємницю усмішки Джоконди

Нагадаємо, інші дослідники, археологи під керівництвом професора Сільвано Вінчеті (Silvano Vinceti), глави італійського Національного комітету з культурної спадщини ведуть розкопки в жіночому монастирі Святої Урсули у Флоренції. Вони переконані, що саме там знайдуть останки  Ліза Джерардіні дель Джокондо - дружини заможного купця - торговця шовком на ім'я Франческо дель Джокондо. За найпоширенішою версією, саме він замовив портрет. Наразі на місці гіпотетичної могили Лізи вже знайшли чотири скелети.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники впізнали пейзаж за спиною Джоконди і з'ясували хто зображений на картині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути