четвер, 22 жовтня 2009 21:07

Учені запевняють, що таки розгадали таємницю усмішки Джоконди

Учені запевняють, що таки розгадали таємницю усмішки Джоконди

Ученим не дає спокою таємнича усмішка Джоконди, що зображена на картині великого італійського художника Леонардо да Вінчі.

Іспанські дослідники, не дивлячись на велику кількість трактувань секрету усмішки "Мони Лізи", зробили ще одну спробу розкрити цю таємницю.

Нейробіолог з Інституту неврології в Аліканте Луіс Мартінес Отеро і його колега Дієго Алонсо Паблос прийшли до висновку, що усмішка Джоконди змінилася на серйозність через те, що око глядача посилає в мозок суперечливі сигнали.

Як пояснюють учені, різні ділянки сітківки передають в мозок інформацію різних категорій. Ці канали кодують дані про розмір, ясність, яскравість і розташування візуального поля. Коли перемагає один канал, людина бачить усмішку, коли інший - Мона Ліза виглядає серйозною.

Встановити такі особливості сприйняття ученим вдалося, провівши експеримент за участю добровольців. Сприйняття спостерігача мінялося залежно від розміру зображення, відстані, освітлення і інших чинників. Дослідники не сумніваються, що Леонардо да Вінчі спеціально прагнув зобразити таку напівпосмішку.

Нагадаємо, що це не перша спроба учених проникнути в таємницю усмішки Джоконди.

Так, в 2005 році учені Амстердамського університету і фахівці із США запропонували свою версію її розшифровки. Вони прийшли до висновку, що усмішка Мони Лізи містить 83% щастя, 9% зневаги, 6% страху і 2% злості, і тому вона сприймається так неоднозначно.

Як повідомлялося, на картині "Мона Ліза" зображена не дружина флорентійського купця Франческо дель Джокондо.

За матеріалом NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Учені запевняють, що таки розгадали таємницю усмішки Джоконди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути