Ексклюзиви
вівторок, 27 березня 2012 14:31

"Дама з горностаєм" да Вінчі старіє

Картина Леонардо да Вінчі "Дама з горностаєм" знаходиться під загрозою. На сьогоднішній день портрет ще в доброму стані, але жучки-короїди і час шкодять картині. Про це повідомляє Associated Press.

"Дама з горностаєм" створена в 15 столітті. Разом з "Моною Лізою", "Портретом Джіневри де Бенч" і "Прекрасної Ферроньера", належить до числа чотирьох жіночих портретів пензля Леонардо.

На думку багатьох дослідників, це портрет Чечилії Галлерани - коханки Лодовіко Сфорца на прізвисько Іль Моро, герцога міланського, що знаходить підтвердження в складній символіці картини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Флоренції розкопали склеп, в якому могла бути похована Мона Ліза

"Дама з горностаєм" зберігається в Національному музеї Кракова. Вона схильна до всіх процесів старіння. Вчені провели експертизу, яка показала, що дошка з каштана, на якій да Вінчі писав картину, стала більш крихкою. Причиною стала шкода, яку завдали короїди. Крім того, зображення вкрите густою мережею тріщин (кракелюрів), зазначає головний хранитель музею Януш Чоп.

Картина добре збереглася до цього дня завдяки техніці малювання, яку використовував Леонардо.

Експерти кажуть, що потрібно провести цілий ряд більш сучасних досліджень, у тому числі, комп'ютерну томографію, щоб визначити, який тип реставрації потрібен картині. Нещодавно полотно демонстрували в Британії, Іспанії та Німеччини. Тепер польські власті вирішили не вивозити "Даму з горностаєм" з музею протягом наступних десяти років.

Нагадаємо, нещодавно чені заявили, що негайної реставрації потребує ще одна картина Леонардо - "Автопортрет".

 

Зараз ви читаєте новину «"Дама з горностаєм" да Вінчі старіє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі