середа, 21 березня 2012 12:03

Шедевр Леонардо да Вінчі потребує негайної реставрації

Знаменитий автопортрет Леонардо да Вінчі, що зберігається в Королівській бібліотеці Турина, потребує термінової відновної операції. "Великий старець серйозно хворий", - такий діагноз поставили мистецтвознавці.

Комп'ютерна експертиза проходила з 23 лютого в Римі в центральному Інституті збереження книжкової та архівної спадщини.

Під час перевезення портрета він потрапив в автомобільну пробку на римській кільцевій дорозі і йому довелося прокладати шлях за допомогою поліції. Полотно застраховане на суму в 50 млн євро і поміщене в контейнер зі штучним кліматом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На арктичних льодах художник зобразив гігантську копію малюнка да Вінчі

Роботи будуть проведені майбутньої осені, а найближчим часом шедевр повернеться до столиці П'ємонту, в броньовану кімнату палацу. Про це повідомила директор бібліотеки, професор Марія Христина Мізіті.

Вона уточнила, що після закінчення реставраційних робіт портрет на два роки буде зберігатися в умовах карантину і не буде виставлятися, оскільки "потребує відпочинку". Особливу тривогу фахівців викликає явище "фоксінг" - поява рожевих плям, які спотворюють зображення. У ХIХ столітті багато років малюнок висів на стіні, освітленій прямими сонячними променями.

Автопортрет "в охрі" був створений Леонардо да Вінчі, імовірно, 1512 року у віці 60 років. Власне, це малюнок пером на папері, розміром 34,3 x 24,5 см. Серед усіх малюнків Леонардо саме туринський автопортрет, вважається найвищим досягненням художника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрадену "Джоконду" поліція шукала понад два роки

Незважаючи на всесвітню популярність автопортрета, в істориків мистецтва існують деякі сумніви щодо його авторства. Ця та інші проблеми, пов'язані з атрибуцією творів генія Відродження, будуть обговорюватися 26-27 червня в Римі на міжнародному конгресі експертів-мистецтвознавців.

На цьому представницькому форумі, швидше за все, постане питання і про можливе авторство іншого шедевра, "Джоконда з Прадо", який буде виставлений у паризькому Луврі з 29 березня по 25 червня. Вважається, що він виготовлений у майстерні Леонардо одним з його учнів - Андреа Салаї або Франческо Мельци. Однак, на думку сучасного дослідника художника Лучано Бузо, сам да Вінчі також доклав руку до полотна, яке зберігається в мадридському музеї.

Зараз ви читаєте новину «Шедевр Леонардо да Вінчі потребує негайної реставрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі