Ексклюзиви
понеділок, 12 березня 2012 17:29

Під фрескою Вазарі знайшли картину да Вінчі

Під фрескою Вазарі знайшли картину да Вінчі
Копія Рубенса з фрески Леонардо да Вінчі "Битва при Анг'ярі"

Дослідники виявили у флорентійському Палаццо Веккьо можливі сліди фрески Леонардо да Вінчі "Битва при Анг'ярі", довгий час вважалася втраченою. Про це розповів мистецтвознавець Мауріціо Серачині (Maurizio Seracini), який очолює команду, що займається пошуками фрески, повідомляє Agence France-Presse.

Починаючи з 2005 року Серачині закликав італійську владу дозволити дослідження стін "Зали п'ятисот" в Палаццо Веккьо, наполягаючи на тому, що твір Леонардо знаходиться під батальною фрескою Вазарі "Битва при Марчіано". Незважаючи на те, що пропозиція Серачині викликала протести з боку деяких мистецтвознавців, в 2007 році дозвіл було отримано.

За словами Серачині, дослідження, яке проводилося в кінці 2011 року, підтвердило, що за стіною з фрескою Вазарі знаходиться порожнина, за якою ховається ще одна поверхня. За допомогою зондів, які вдалося провести через шість отворів в стіні за роботою Вазарі, вчені змогли взяти зразки з прихованої стіни - там були виявлені чорна й бежева фарби, а також червоний лак.

В результаті хімічного аналізу вчені встановили, що чорний пігмент відповідає пігменту, який використовувався при створенні "Мони Лізи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Флоренції розкопали склеп, в якому могла бути похована Мона Ліза

Проте, ряд істориків, які виступали на прес-конференції, вважають, що на даний момент результати дослідження виглядають недостатньо переконливими. Серачині визнав, що його командою були зроблені тільки перші кроки в цій області, але він впевнений, що шукає в правильному місці.

На думку італійця, саме Вазарі вказав, де варто шукати роботу Леонардо. На творі Джорджо Вазарі зображена група солдатів, що несе вимпел із словами "Cerca Trova" ("Шукайте і знайдете"). Серачині впевнений, що таким чином Вазарі залишив знак.

Даний проект проводиться за участю National Geographic Society, а також Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрадену "Джоконду" поліція шукала понад два роки

Леонардо отримав замовлення на "Битву при Анг'ярі" від флорентійських правителів в 1503 році. За повідомленнями, залишеним Джорджо Вазарі, художника та історика мистецтва XVI століття, фреску можна було бачити в Палаццо Веккьо ще в 1565 році.

Однак передбачається, що Леонардо її не завершив. Збереглося кілька копій фрески - одна з них, зроблена Рубенсом, зберігається в Луврі.

Зараз ви читаєте новину «Під фрескою Вазарі знайшли картину да Вінчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі