середа, 26 червня 2019 12:44

Дослідники еволюції мавп зробили сенсаційне відкриття

Автор: akcenty.com.ua
  Мавпи використовують кам'яні знаряддя праці
Мавпи використовують кам'яні знаряддя праці

Археологи знайшли знаряддя праці приматів-капуцинів у національному парку Серра-де-Капівара, Бразилія. Каміння має вік 3 тис. років.

Сучасна група приматів ламає горіхи кешью круглим кварцитовим камінням. Його несуть із сухого русла, яке розташовується неподалік. Дослідники встановили, що мавпи переробляли їжу в одному й тому ж місці протягом 3 тис. років і залишали після себе інструменти. Наступні покоління приматів вдосконалювали їх. Експерти знайшли 122 кам'яні знаряддя капуцинів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені назвали 6 частин тіла, які людина більше не використовує

Вони вибирають породи потрібних розмірів і форм для різних завдань, починаючи від копання до розтріскування горіхів і насіння. Кожен із камінців має власні характеристики розміру і ваги та є ідеальним інструментом для розстріскування, повідомляє Ars Technica

"Хоча капуцини діяли в рамках однієї й тієї ж ударної традиції кам'яного знаряддя протягом принаймні 3 тис. років, вони застосовували цю технологію для різних цілей", - пише приматолог з Університету Сан-Паулу Тіаго Фалотіко.

Дане дослідження нерозривно пов'язане з розвитком людини, адже археологи та антропологи відстежують зміни у людській еволюції через зміни в технології створення кам'яних інструментів. Знаряддя мавп також змінюються, але у стислих часових масштабах, що вказує на прискоренний розвиток мислення.

1 липня 1858-го британський натураліст Чарльз Дарвін у Лондоні вперше представив свою теорію еволюції. Вона описує розвиток життєвих форм шляхом природного відбору.

Свою теорію еволюції Дарвін сформулював 1844-го, але не наважувався її опублікувати. Тези суперечили біблійній теорії створення світу. Через 1,5 року він написав і опублікував книгу "Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя". Перше видання, 1250 примірників, розкупили за 2 дні. Охочих не зупиняла ціна - $91 на сучасні гроші за примірник. Дарвін писав книгу понад 20 років. Збирав дані під час 5-річної експедиції до Галапагоських островів та Нової Зеландії.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники еволюції мавп зробили сенсаційне відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути