неділя, 01 липня 2018 12:00

Чарльз Дарвін розбагатів на книгах про мавп і людей

Чарльз Дарвін розбагатів на книгах про мавп і людей
Британський натураліст Чарльз Дарвін. Фото: http://dvokrapka.com

1 липня 1858 року британський натураліст Чарльз Дарвін у Лондоні вперше представив свою теорію еволюції. Вона описує розвиток життєвих форм шляхом природного відбору.

Свою теорію еволюції Дарвін сформулював у 1844 році, але не наважувався її опублікувати. Тези суперечили біблійній теорії створення світу. Через півтори року він написав і опублікував книгу "Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя". Перше видання, 1250 примірників, розкупили за 2 дні. Охочих не зупиняла ціна - $91 на сучасні гроші за примірник. Дарвін писав книгу більше 20 років. Збирав дані під час п'ятилітньої експедиції до Галапагоських островів та Нової Зеландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Копію роботи Дарвіна з його позначками від руки продадуть на аукціоні

Дарвін припустив, що за багато мільйонів років вигляд тварин на землі змінився - вони еволюціонували.

У книзі автор жодним словом не обмовився про походження людини, однак уже в одній із перших рецензій йому дорікали: "Звісно, усе це цікаво й вельми важливо, але принизливо відчувати себе далеким нащадком медузи". Опублікована книга була неоднозначно прийнята сучасниками. З одного боку, теорія Дарвіна пояснювала багато загадкових до тих пір питань біології, з другого, майже відразу була оголошена ортодоксальними християнами єрессю.

Неоднозначність сприйняття теорії Дарвіна тільки посилилось після виходу в 1871 році його наступної книги - "Походження людини і статевий добір", в котрій автор виклав докази походження людини від мавпи. Його книги мають успіх і дають добрий прибуток. За свої відкриття в галузі біології вчений отримує безліч нагород від наукових товариств Європи. Кілька університетів обирають його почесним доктором, декілька академій — членом-кореспондентом.

Відомі вчені та філософи всього світу продовжують сперечатися з приводу оригінальної свого часу ідеї еволюції - навіть після 150 років з дня виходу книги Чарльза Дарвіна "Про походження видів". Вчені впевнені в її достовірності, проте критики не погоджуються з баченням життя без Творця.

Зараз ви читаєте новину «Чарльз Дарвін розбагатів на книгах про мавп і людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути