середа, 25 листопада 2009 12:27

Теорії Дарвіна виповнилось 150 років

Теорії Дарвіна виповнилось 150 років

Відомі вчені та філософи всього світу продовжують сперечатися з приводу оригінальної свого часу ідеї еволюції - навіть після 150 років з дня виходу книги Чарльза Дарвіна "Про походження видів". Вчені впевнені в її достовірності, проте критики не погоджуються з баченням життя без Творця.

Цей рік був названий Роком Дарвіна на честь того, що 12 лютого відбулася 200-та річниця народження британського натураліста та автора теорії еволюції, а 150 років тому 24 листопада вийшла його книга, яка явила світу основні постулати цієї теорії.

Погляд Дарвіна на розвиток живих істот досі служить приводом для дискусій. Цього року світ побачив безліч книг, статей і конференцій, які з різних точок зору обговорювали суперечливі питання цієї теорії.

Консенсусу з приводу теорії еволюції досі не досягнуто. Ймовірно тому, що теорія еволюції є не лише науковою теорією, яка описує те, як життєві форми розвиваються шляхом природного відбору, а й основою для багатьох філософських і соціальних вчень, таких як атеїзм.

"Люди часто сприймають та відкидають еволюцію не як науку, а скоріше як філософію", - сказав Нік Спенсер, голова лондонського суспільного центру досліджень теології "Theos".

"Сучасні найбільш красномовні дарвіністи часто об"єднують еволюцію з аморальністю атеїзму та ідеєю, що у всесвіту немає ніякого плану або мети. Я впевнений, що можливо бути еволюціоністом і не приймати таку філософію життя. Можливо бути еволюціоністом і все ще вірити в Бога, мету і сотворіння", - вважає він

В понеділок в Парижі на конференції UNESCO деякі сучасні вчені висловили думку, що Дарвін, маючи рацію в своїй концепції еволюційного розвитку, не зміг пояснити загальний порядок та гармонію природи.

"Нам доведеться розрізняти еволюцію і Дарвінізм", - повідомив французький науковий філософ Джин Стаун, автор нової книги "Au-dela de Darwin" (Після Дарвіна).

"Звичайно існує адаптація. Але подібно до фізики і хімії, біологія також підкоряється своїм власним законам", - сказав він

Майкл Дентон, генетик з Університету Отаго Нової Зеландії вважає, що життя пристосовувалося до умов зовнішнього світу, кероване певною внутрішньою логікою, яка направляла еволюцію у певному напрямку.

Погляди, які він назвав чужими сучасній біології, пояснюють, чому в багатьох тварин розвилися подібні до людських очі, і чому протеїни, одні з основних "цеглинок" життя, формуються в структури, які залишаються незмінними протягом трьох мільярдів років.

Дентон сказав, що він є релігійним агностиком, який шукає відповіді на невирішені питання науки.

"Наше знання біології є дуже обмеженим", - вважає він.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Теорії Дарвіна виповнилось 150 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути