вівторок, 04 березня 2008 20:59

Вчені: Дарвін помилився щодо походження курей

Генетики з університету Упсали (Швеція) спільно з британськими колегами з Даремського університету в результаті наукового дослідження пришли до висновку, що Чарльз Дарвін зробив помилку щодо походження домашніх курей, повідомляє " Вокруг Света".

Як відомо, Дарвін вважав, що всі види курей походять від єдиного предка - джунглевої червоної курки Gallus gallus.

Але нове дослідження показало, що кури з жовтими лапами успадкували генетичну варіацію, що відповідає за забарвлення, від іншого дикого виду курки - сірої джунглевої.

За словами вченого Грегера Ларсона, за жовте забарвлення лап курки відповідають пігменти -каротіноїди, які отримує свійська птиця разом з їжею.

Фахівцям вдалося ідентифікувати ген, що відповідає за переведення каротіноїдів в безбарвну форму. Виявилось, що курки з білими лапами мають підвищену експресію даного ферменту в шкірі, а жовті навпаки.

На думку Лейфа Андерссона, який очолив дослідження, цей же ген може відповідати за жовті лапи безлічі інших птахів, включаючи орлів, яструбів і соколів, за рожевий колір фламінго, м"язів лосося, і навіть за колір шкіри у людей.

Раніше міжнародній групі учених вдалося виявити фрагменти курячих кісток в південній частині Чилі, проведений аналіз яких дозволив встановити, що свійська птиця має полінезійське походження, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Вчені: Дарвін помилився щодо походження курей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути