пʼятниця, 19 травня 2017 11:00

Донька Ярослава Мудрого народила короля Франції

Донька Ярослава Мудрого народила короля Франції
Донька руського князя Анна Ярославна Фото: Вікіпедія

19 травня 1051 року донька київського князя Ярослава Мудрого та шведської принцеси Інґіґерди 27-річна Анна Ярославна вийшла заміж за 43-річного короля Франції Генріха I. Церемонія відбулася у Реймському соборі. Там її охрестили удруге під ім'ям королеви Агнеси.

Попередня дружина Генріха – Матильда померла 1044-го бездітною. Похилого віку, за середньовічними мірками, король шукав собі дружину. Практично всі рівні йому за статусом західноєвропейські монархи були його родичами, а Папа Римський заборонив католицьким королям укладати шлюби між родичами до сьомого коліна. Тож Генріх звернув увагу на потужну тоді Київську державу. "До нього дійшла звістка про принади принцеси, яка гідна володіти серцем великого монарха, а саме Анна, дочка Георгія (хрестильне ім'я Ярослава), короля Русі", – пише французький історик XVII ст. Франсуа Ед де Мезере.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анна Ярославна допомагає "плекати образ українця в Європі"

Анна мала блискуче золотаве волосся. Сучасники відзначали її освіченість. У збережених досі грамотах поряд із підписом королеви стоять хрестики - так розписувалися неписьменні французькі феодали. У шлюбі з Генріхом народився син Філіпп, який пізніше став королем Франції. Папа Римський Миколай II, здивований політичними здібностями Анни, написав їй у листі: "Слух про ваші чесноти, чудова діво, дійшов до наших вух. З великою радістю чуємо ми, що ви виконуєте в цій дуже християнській державі свої королівські обов'язки з похвальним завзяттям і чудовим розумом".

Овдовівши 1060-го, Анна відсторонилася від управління королівством. А за два роки взяла другий шлюб – із графом Раулем де Крепі-і-Валуа. З'ясувалося, що той уже був одружений. Тож церква оголосила його союз із Анною не дійсним. Вони продовжували жити удвох до 1074 року. Із 1075-го відомості про долю Анни-Агнеси обриваються. До кінця XVII ст. припускали, ніби вона повернулася до Києва. Та 1682 року абат Менетріє знайшов її могилу в церкві Вільєрського абатства, поблизу французького Етампа. На кам'яній плиті викарбувано латиною: "Тут лежить господиня Анна, вдова короля Генріха. Нехай вона милістю Божою спочиває в мирі".

Зараз ви читаєте новину «Донька Ярослава Мудрого народила короля Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути