понеділок, 22 січня 2018 04:20

Доктор Бенджамін Спок закликав молодих американців не служити в армії

Доктор Бенджамін Спок закликав молодих американців не служити в армії
Доктор Бенджамін Спок. Фото: Вікіпедія

22 січня 1968 року у Бостоні розпочався суд над доктором Бенджаміном Споком і ще чотирьома його однодумцями. 65-річному американському лікарю-педіатру пред'явили звинувачення в закликах до відмови від військової служби в збройні сили Сполучених Штатів. Доктору загрожувало дворічне ув'язнення.

Бенджамін Спок народився в 1903 році в Нью-Хейвені в родині юриста. Закінчив медичний факультет Єльського університету. З 1933 року займався приватною лікарською практикою в Нью-Йорку. Під час другої світової війни служив в медичній роті резервних військ. Після демобілізації Спок повернувся додому і відновив приватну практику. Двічі був одружений, у першому шлюбі народилося двоє синів. Почав вивчати дитячу психологію. Пояснював батькам, що головне для дитини – не суворий режим, а батьківська любов. 1946 року вийшла друком його "Книга здорового глузду про дитину та догляд за нею". Коли почалась війна у В'єтнамі, дитячий лікар приєднався до антивоєнного руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олімпійські ігри в Москві бойкотували 64 країни

21 жовтня 1967 року разом із 100 тисячами протестувальників вийшов на антивоєнний марш у Вашингтоні. Тоді Спока і ще шість сотень учасників заарештували. Доктора відомі американці звинуватили у "розбещеності молоді". 22 січня у Бостоні розпочався суд над доктором Бенджаміном Споком і ще чотирьома його однодумцями. Біля входу в будівлю юрмилися сотні людей, яким не вистачило місця в залі. "Ми невинні, оскільки війна незаконна", - заявив доктор Спок. Його було визнано винним в "злочинному потуранні ухилення від служби в збройних силах". "Хіба це не привід пишатися собою?" – каже після суду Спок. – Значить, ми достатньо активні пацифісти". Йому присудили два роки в'язниці. Згодом апеляційний суд скасував вирок.

Спок в 1972 році виставив свою кандидатуру на пост президента США від пацифістської Народної партії. Обіцяв безкоштовне медичне обслуговування, негайне виведення всіх американських військ з території іноземних держав, легалізацію абортів і марихуани. За Спока проголосували всього 80 тисяч осіб. Коли закінчилася війна у В'єтнамі, доктор Спок активно протестуючи проти холодної війни та ядерної зброї. Помер 93-річним. Перед тим хворів на рак, переніс кілька інсультів і інфарктів.

Зараз ви читаєте новину «Доктор Бенджамін Спок закликав молодих американців не служити в армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути