вівторок, 14 травня 2013 17:05

Добрива люди почали використовувати ще 5 тисяч років тому

Добрива люди почали використовувати ще 5 тисяч років тому
Фото: hum.gu.se

Археологи з університету Гетеборга вважають, що добрива почали використовуватися ще 5 тис. років тому. Такого висновку вчені дійшли, вивчивши залишки зерен і рослин, знайдені поряд із поселенням кам'яного століття в містечку Карлебі недалеко від міста Фальчопінг у Швеції.

"Нашим головним завданням було дослідження так званих макроскопічних органічних залишків: насіння бур'янів і фрагментів зерен. Аналізуючи макроскопічні залишки, ми можемо більше дізнатися про те, як розвивалося землеробство і наскільки воно було пов'язане зі скотарством", - говорить дослідник Тоні Аксельсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художниця створила ляльок з прадавньої цивілізації

Іншою метою дослідження було вивчення кісток тварин, якими харчувалися жителі поселення. У ході розкопок археологи знайшли в цьому місці безліч кісток великої рогатої худоби, свиней і овець.

Згідно з першими результатами аналізу насіння, на цій території вирощували ячмінь і пшеницю. Фахівці виявили великий вміст ізотопу азоту-15, що, на думку вчених, свідчить про використання добрив у Карлебі ще 5 тис. років тому.

Зараз ви читаєте новину «Добрива люди почали використовувати ще 5 тисяч років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути