середа, 24 квітня 2013 14:13

Косметичні набори часів Римської імперії рятували від очних інфекцій

Автор: Фото: ironcross-cma.com
  Пінцети - обов'язкові складові римських косметичних наборів
Пінцети - обов'язкові складові римських косметичних наборів

Набори туалетного приладдя римської епохи, які складаються з пінцета, скребка та інших предметів здавна вважалися косметичними засобами. Але цілком можливо, ці інструменти мали і інше, "некрасиве" призначення: для лікування від певного типу хламідій, які вражають очі.

Інструменти науковці  виявляють в різних районах Великобританії. Вони відносяться до періоду приблизно з 43 по 410 роки нашої ери, часу, коли більша частина острова була під контролем Риму. Вони мають схожість з сучасними косметичними наборами, але також схожі на інструменти, використовувані в народному лікуванні трахоми, яка є на сьогоднішній день основною причиною убезпеченої сліпоти, каже Венді Моррісон, науковий співробітник Інституту археології Оксфордського університету.

"Трахома - це хвороба, яка переслідує людей протягом тисячоліть," - сказала Моррісон виданню LiveScience. - Ми маємо етнографічні приклади з сучасної Африки та історичні приклади з давньої Індії, у вигляді таких інструментів як пінцет і рашпілі, які використовувалися для видалення загнутих всередину вій і очищення повік". Можливо, сказала Моррісон, що в епоху Римської Імперії британці робили те ж саме.

"Зазначені набори інструментів зазвичай складаються з пінцета, невеликих ложок, які, можливо, використовувалися для видалення вушної сірки, очищувачів для нігтів, рашпілів і жорен, які могли бути використані для подрібнення речовин при приготуванні косметики. Комплекти часто зустрічаються з петлями для підвішування", - розповілла Моррісон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митридат Євпатор заливав ворогам у горлянки розплавлене золото

Здогад Моррісон про те, що комплекти, можливо, мали інше призначення, крім (або на додаток до) краси виник, коли вона побачила в Інтернеті оголошення Sightsavers, міжнародної благодійної організації,яка бореться із запобігання сліпоти. Однією з основних причин відвернутої сліпоти є трахома, очна інфекція, викликана бактеріями Chlamydia trachomatis. Цей вид мікроорганізмів, що відноситься до роду Chlamydia, здатний також викликати венеричне захворювання хламідіоз. Трахома вражає внутрішню поверхню повіки, роблячи її запаленою і шорсткою, далі провокує заворот повік з віями всередину. Запалене повіко й вії можуть подряпати рогівку, що призводить, зрештою, до сліпоти. У випадках тривалого невтручання медицини, вищипування вій приносить тимчасове полегшення.

Зображення на сайті Sightsavers кенійських жінок з пінцетом для вищипування вій на шиї спонукало Моррісон досліджувати уважніше набори інструментів.

"Трахома вражала людей з доісторичних часів, вражені кістки австралійців датуються 12000 до н.е. Захворювання, або щось дуже подібне до нього, також виявлене в епоху Римської Імперії Великобританії," - сказала Моррісон. Дослідники, які вивчають римські корабельної аварії 2000-річної давності, повідомили в січні, що виявили пігулки, які можливо використовувалися для лікування очних хвороб.

"Зведення воєдино обох комплексів даних створює правдоподібну картину і допомагає нам трохи більше зрозуміти, чим було життя в давнину, ніж просто уявляти людей, охочих мати нігті чистими, а брови рівними", - сказала Моррісон.

Моррісон припускає, що призначення комплекту інструментів не пов'язане з красою - наприклад, пінцет для видалення увігнутих всередину вій, пристосування для чищення нігтів щоб очистити від грубих утворень внутрішню поверхню повік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сокира була улюбленою зброєю норвезьких партизанів раннього середньовіччя

"Косметичні жорна" можна було б використовувати, щоб подрібнювати лікарські трави та інші речовини для виготовлення заспокійливих мазей. А ложки для чищення вух могли бути використані для застосування цих мазей. На даний момент, ця інтерпретація всього лише припущення. Досі ніхто не зміг знайти косметичних жоре. Якби археологи знайшли щось подібне, вони могли б визначити, що саме подрібнювали британці в епоху Римської Імперії. Подібне відкриття могли б підтвердити теорію трахоми.

"Я не особливо і розраховую", - говорить Моррісон.

Тим не менш, Моррісон сказала, що вона сподівається і далі вивчати набори інструментів. Трахома процвітає в певних умовах, тому якщо виявиться, що набори інструментів частіше зустрічається в сприятливих для бактерії районах, це може підтримати ідею, що комплекти використовувалися для лікування очних хвороб. Моррісон опублікувала свою теорію в травневому номері археологічного оксфордського журналу.

"В археології, ми завжди маємо справу тільки з частиною історії", - сказала Моррісон. - Спроба знайти найбільш відповідний варіант для доказів, збуджужує розуміння того, що наступна частина розкопаних доказів може радикально змінити наше уявлення. Археологи повинні бути гнучкими!".

Зараз ви читаєте новину «Косметичні набори часів Римської імперії рятували від очних інфекцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути