Ексклюзиви
вівторок, 01 жовтня 2019 08:21

До України повернулося 7 тис. емігрантів

До України повернулося 7 тис. емігрантів
Данило Апостол їздив на коронацію Петра І. Фото: cyfrowe.mnw.art.pl

На Великій раді в Глухові гетьманом 1 жовтня 1727 року обрали Данила Апостола (1654-1734). Він провів адміністративну, судову і земельну реформи. Чутки про благоустрій на Гетьманщині дійшли до запорожців і вони вирішили повернутися із Задунайської еміграції. Гетьман допоміг повернутися понад 7 тис. козаків, які заснували Нову Січ.

Влітку 1727 року зросла напруженість у російсько-турецьких відносинах. Росія розпочала підготовку до нової війни. Уряд Петра ІІ, розраховуючи на козаків, прагнув залучити на свій бік козацьку старшину. Цар ліквідував першу малоросійську колегію і дозволив обрати нового гетьмана. На генеральній раді у місті Глухові 73-річного Апостола одноголосно було обрано гетьманом.

Гетьман їздив на коронацію Петра II, де подав петицію про відновлення державних прав України. У відповідь російський уряд видав так звані "Рішительні пункти" які значно обмежували гетьманську владу і політичну автономію Лівобережної України.

На 80-му році життя Апостол помер.За царським наказом від 31 січня 1734 року створено правління гетьманського уряду, яке складалося з шести осіб: трьох росіян і трьох українців на чолі з князем Шаховським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За дерзкие поступки и непослушание" - як імператриця пояснила ліквідацію Січі

"Сей Данило Апостол по смерті гетьмана Скоропадського став новообраним гетьманом, якому дай, боже, многія лєта. Вручили йому клейноди військові — печать і булаву і знаменами військовими його покрили, і крикнули всі козаки сильно, сильно, піднявши шапку на посох вгору. І вдарили по всіх полках на котлах, і на трубах віват заграли. Богу ж всемогутньому, творящому дивнія чудеса та буде слава й хвала, подяка й поклоніння в нескінченні віки, амінь" – пише невідомий автор в "Літописець в Руських и Польських що ся сторонах діяло і якого року" про обрання гетьманом України полковника Данила Апостола.

Імператриця Катерина II видала указ про ліквідацію Запорізької Січі 14 серпня 1775-го. У ньому наголошувалося, що повинна зникнути сама назва запорозьких козаків. Вищу січову старшину, зокрема останнього отамана Петра Калнишевського репресували.

Зараз ви читаєте новину «До України повернулося 7 тис. емігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути