пʼятниця, 18 березня 2016 16:36

До 1930-х українська мова на Кубані була офіційною - російські ЗМІ

До 1930-х українська мова на Кубані була офіційною - російські ЗМІ

"До 1930-х років українська мова була офіційною на Кубані поряд з російською, а багато кубанських козаків вважали себе етнічними українцями. Це дало привід сучасній Україні вважати цю територію історично своєю, несправедливо відданої Росії ". Таке неоднозначне історичне розслідування з'явилося в російському виданні Русская семерка.

"Як же з'явилося Кубанське козацьке військо? Його історія починається в 1696 році, коли донський козачий Хоперський полк брав участь у взятті Азова Петром I. Пізніше, в 1708 році, під час Булавінського повстання, хоперці переселилися на Кубань, підштовхнувши до утворення тут козацької спільноти.

Новий етап в історії кубанського козацтва почався в кінці XVIII століття, коли після російсько-турецьких воєн 1768-1774 і 1787-1791 років російський кордон присунувся до Північного Кавказу, а Північне Причорномор'я стало цілком російським. Відпала необхідність в Запорізькому козацькому війську, але козаки були потрібні для зміцнення кавказьких кордонів.

У 1792 році запорожці були переселені на Кубань, отримавши землі у військову власність. Так утворилося Чорноморське козацтво. На південному сході від нього було розташоване Кавказьке лінійне козацьке військо, сформоване з донських козаків. У 1864 році вони були об'єднані в Кубанське козацьке військо.

Таким чином, Кубанське козацтво виявилося етнічно двоскладовим - російсько-українським.

Зміни дали про себе знати вже в кінці XIX століття, коли постали два абсолютно нових "тренди". З одного боку, військове міністерство Російської імперії почало замислюватися про ліквідацію козацького стану - в умовах початку XX-го століття кіннота йшла на другий план. З іншого, в козацькому середовищі зростало число осіб, не пов'язаних з військовою службою, а зайнятих інтелектуальною працею.

Саме в їх середовищі зародилася ідея "козацької нації". Її розвиток прискорив зв'язок чорноморців з українським національним рухом. Крихкий нейтралітет був знищений Жовтневою революцією, яку кубанський уряд не визнав.

Кубанська Рада оголосила про утворення незалежної Кубанської Народної Республіки. Йшлося, що республіка входила до складу Росії на федеральних правах, але про яку Росію йшлося? Було не ясно ".

Зараз ви читаєте новину «До 1930-х українська мова на Кубані була офіційною - російські ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути