понеділок, 29 липня 2019 16:32

Дайвери натрапили на золоті прикраси

Автор: livescience.com
  Археологи проводять підводне дослідження давнього міста Геракліону
Археологи проводять підводне дослідження давнього міста Геракліону

Археологи знайшли залишки храму, золоті прикраси та монети у затонулому давньоєгипетському місті Геракліоні. Його виявили ще 2000-го. Відтоді вчені відкривають його таємниці.

Команду дайверів очолює археолог Франк Годьо. Саме він відкрив місто 19 років тому. За допомогою новітніх інструментів сканування вчені отримали зображення великої кількості артефактів, що знаходяться на морському дні. Деякі з них вдалося дослідити та дістати. Окрім монет і золотих прикрас, дослідники витягнули на берег шматок церемоніального човна завдовжки 13,5 м. Його використовували в обрядових цілях, повідомляє Live Science.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли єгипетську Атлантиду

Скарби, що виявлені в Геракліоні, датуються епохою царя Птолемея II, який правив у 283-246 р. до н.е. Поруч із ними виявили гончарні вироби.

Разом із Геракліоном вчені дослідили підводне місто Канопус у затоці Абу-Кір, неподалік Олександрії. Там знайшли древній будівельний комплекс.

Всього за останні 15 років археологи виявили 64 корабля, 700 якорів, скарбницю золотих монет, 5-метрові статуї та руїни храму бога Амона.

Автор: livescience.com
  Золота монета часів царя Єгипту Птолемея II
Золота монета часів царя Єгипту Птолемея II

Автор: livescience.com
  Золота сережка піднята з дна Геракліону Єгипетського
Золота сережка піднята з дна Геракліону Єгипетського
У давнину гавань міста Геракліон, як називали його у Стародавній Греції, слугувала воротами в Єгипет. На даний момент її вивчають співробітники Оксфордського центру морської археології спільно з Міністерством старожитностей Єгипту.

У давнину в гавані Геракліона перевантажували судна, які прибули в Єгипет для подальшого перевезення їх Нілом. Крім кораблів, під водою були знайдені монети, афінські торгові ваги, статуї єгипетських богів, таких як Осіріс, Ісіда та Гор.

"Геракліон відігравав важливу роль у торгівлі східного Середземномор'я, бо це місто було першою зупинкою для іноземних купців на єгипетському кордоні", - сказав Ванн дер Уїлт із Оксфордкого університету.
Зараз ви читаєте новину «Дайвери натрапили на золоті прикраси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути