четвер, 19 березня 2020 12:13

Чоловік розстріляв труну Леніна

Чоловік розстріляв труну Леніна
За офіційними даними, замахи на тіло Леніна здійснювали 5 разів. Фото: pikabu.ru

Радгоспник Митрофан Нікітін вистрілив із револьвера по труні Леніна у мавзолеї 19 березня 1934-го. Після того як не влучив, застрелився сам.

У ході слідства НКВС стало відомо, що чоловік мав конфлікт із директором радгоспу "Прогрес", де працював. Скаржився на розкрадання майна, алкоголізм та погану організацію праці. Відповіді від влади не отримував.

19 березня він приїхав до Москви, маючи при собі наган. Хотів показово розстріляти тіло "вождя російської революції", якого вважав винним у бідах країни. Попри відчайдушні спроби, жодна з 2 вистрілених куль не влучила в Леніна. Рішення про самогубство прийняв, коли хтось із охорони схопив його за руку. Влучив прямісінько у серце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американську школярку повели в мавзолей Леніна

За 60 років по тому відкрили передсмертну записку чоловіка, яку начебто наказав зберегти сам Сталін. Попри це її справжність нині не доведено.

"На Шипці все спокійно". Так більшість наших комуністів мислять, говорять, обманюють. Наскільки люди поринули у брехню. Довкола злидні, голод, рабство, звірство, пришибленість якась. Люди бояться одне одного, бояться слово зайве сказати, знаючи, що за плечима ДПУ, катування, смерть. Люди від виснаження, від голоду падають і мруть як мухи. Кругом лютують тиф так інші епідемічні хвороби, котрі все далі розповсюджуються. Так, справді наш "російський соціалізм" дуже і дуже багато принесе лиха народу. Ще багато мільйонів загине від комунізму, від цієї химери, абсурду. Я, Нікітін Митрофан Михайлович, з радістю вмираю за народ. Я з 13 років працюю, моя совість чиста, за правду на всі тортури готовий піти".

Акція протесту стала найпершою серед низки подібних, але не викликала жодної реакції суспільства.

21 січня 1924 року в селищі Горки під Москвою на 54-му році життя від крововиливу в мозок помер Володимир Ілліч Ленін, лідер більшовицької партії, один з організаторів і керівників Жовтневого перевороту 1917 року в Росії, перший керівник уряду Радянського Союзу. Сталін запропонував піддати його тіло бальзамуванню. 27 січня Ленін був похований на Красній площі в Москві, у спеціально збудованому мавзолеї.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік розстріляв труну Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути