неділя, 07 липня 2019 08:20

Американську школярку повели в мавзолей Леніна

Американську школярку повели в мавзолей Леніна
Родину Саманти Сміт поселяли в найкращих готелях країни. Фото: RIA Novosti

Американська школярка Саманта Сміт з батьками Джейн та Артуром із штату Мен прилетіли в СРСР на запрошення генсека Юрія Андропова 7 липня 1983 року. Родина Смітів за два тижні відвідали Москву, Ленінград і Крим.

За рік до цього мама школярки прочитала в журналі Times, що стосунки між США та Радянським Союзом погіршилися. Саманта вирішує написати листа тодішньому радянському генсекові Юрію Андропову. Листа на першій шпальті надрукувала радянська газета "Правда". Генсек запросив дівчинку з батьками відвідати Радянський Союз аби переконатися, що там "усі за мир і дружбу між народами".

Перед поїздкою батьків Саманти консультують в американському департаменті безпеки. Запевняють, що "незручних" ситуацій не буде. Спецслужби і організатори приїзду розробляють детальний сценарій перебування. За 2 тижні, які сім'я Сміт провела в Радянському Союзі, посол доброї волі Саманта відвідала Москву, Ленінград та головний піонерський табір "Артек" у Криму. Смітів відводять в Мавзолей Леніна і до могили невідомого солдата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У радянський табір на берег моря першими приїхали німецькі піонери

Юрій Андропов їй пересилає подарунки: російський самовар з чайником для заварки, лаковану скриньку із зображенням Красної площі та особисту візитівку. У таборі "Артек" її по селяють в одному з найкращих корпусів - "Морський". Саманта відразу подружилася з одноліткою Наташею, яка добре говорила англійською. Діти навчили її співати піонерських пісень - "Пусть всегда будет солнце" і "Морська душа".

"Я переконалася в тому, що росіяни не хочуть війни! Будемо жити!" - каже дівчинка. Через два роки Саманта з батьком гинуть в авіакатастрофі. В Радянському союзі ім'ям Саманти Сміт називають вулиці, діамант, сорт тюльпанів та астроїд.

16 червня 1925 року в Криму відкрився Всесоюзний піонерський табір "Артек", нині - Міжнародний дитячий центр "Артек". У містоГурзуф в Криму біля підніжжя гори Аю-Даг на Чорноморському узбережжі "Артек" відкрив свою першу зміну. На зміну приїхало 80 піонерів. Наступного року "Артек" відвідали піонери з Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Американську школярку повели в мавзолей Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути