Ексклюзиви
четвер, 12 грудня 2019 10:56

Цінність українського храму визнали у світі

Цінність українського храму визнали у світі
Собор Святої Софії та Києво-Печерська Лавра стали першим об'єктом спадщини ЮНЕСКО в Україні Фото: 24tv.ua

"Софійський собор у Києві та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра" були внесені до списку Світової Спадщини ЮНЕСКО 12 грудня 1990 року. Рішення прийняла 14-та сесія Міжурядового комітету ЮНЕСКО у Банффі, Канада.

Внесення до списку підтвердило цінність пам'яток для світової культурної та історичної спадщини. Окрім будівлі собору під охорону ЮНЕСКО потрапили дзвіниця, південна в'їзна вежа, трапезна, хлібний, бурса, будинок митрополита і брама Заборовського. З того часу храм заборонено передавати будь-якій релігійній організації та здійснювати богослужіння. Виняток становить лише 24 серпня - День незалежності України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Софійському соборі сектанти планували вчинити масове самоспалення

Об'єкт Всесвітньої спадщини №527 став першим від України в списку ЮНЕСКО. Згодом, як частина Лаври, туди увійшла Церква Спаса на Берестові, а у 1998-му історичний центр Львова.

У липні 2019-го сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО прийняла рішення щодо нового написання англійською мовою об'єкту 527. Відтепер замість "Kiev" пишуть "Kyiv: Saint-Sophia Cathedral and Related Monastic Buildings, Kyiv-Pechersk Lavra".

За літописами, Софійський собор було побудовано 1037 року за князювання Ярослава Мудрого. Під час його правління Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу. Було завершено розпочате Володимиром Святим розширення меж столиці Русі — Києва, насипано нові оборонні вали були ще за Володимира Святого. Окрім собору було збудовано Золоті ворота, Лядську браму, Жидівські ворота, Георгіївський собор. У Святій Софії було поховано в саркофазі Ярослава Мудрого та його дружину Ірину.

Зараз ви читаєте новину «Цінність українського храму визнали у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути