четвер, 16 квітня 2020 09:50

Церковні книги наказали передати органам держбезпеки

Церковні книги наказали передати органам держбезпеки
Усі метричні книги Західної України наказали передати органам запису актів громадянського стану при НКВС УРСР. Фото: із "Зведеного каталогу метричних книг. Випуск II"

Указ про реєстрацію актів громадянського стану в західних областях України видали 16 квітня 1940-го. У священників усіх віросповідань Західної України вилучали церковні книги.

Насамперед це стосувалося метричних книг та інших документів, що зберігали інформацію про народження та хрещення, вінчання, смерть і відспівування. Їх мали передати новоствореним органам запису актів громадянського стану при НКВС УРСР, що давало інформацію про все населення краю.

Усі записи у книгах, зроблені до травня 1940-го, вважалися такими, що зберігають законну силу, після - ні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові заарештували предстоятеля церкви

Відтоді реєстрацію народження і смерті у містах мали здійснювати відділи запису актів громадянського стану - ЗАГСи, а в селах - сільські та селищні Ради. Їх мали остаточно організувати за 10 діб у Волинській, Дрогобичській, Львівській, Рівненській, Станіславській - тепер Івано-Франківській - і Тернопільській областях УРСР.

Реформування перервав початок німецько-радянської війни.

1 вересня 1939 року, о 4:45, близько півтора мільйона німецьких солдатів увійшли на територію Польщі по всій довжині кордону. Велика Британія і Франція втрутились у конфлікт і 3 вересня оголосили Німеччині війну. Це стало початком Другої світової війни. Згодом, 17 вересня, радянські війська почали окупацію Польщі зі Сходу. 28 вересня капітулював варшавський гарнізон - учетверте за її історію Польщу була переділено агресорами і вона перестала існувати як самостійна політична сила. Уже 1 листопада 1939 року Верховна Рада СРСР ухвалила Закон "Про включення Західної України до складу СРСР" і з'єднання її з УРСР.

Зараз ви читаєте новину «Церковні книги наказали передати органам держбезпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути