пʼятниця, 16 жовтня 2020 08:20

Частину міста обнесли колючим дротом

Частину міста обнесли колючим дротом
Чоловік продає на вулицях Варшавського гетто білі нарукавні пов'язки з блакитною Зіркою Давида. Такі німці змушували носити усіх польських євреїв. Фото: gettyimages.com

У Варшаві 16 жовтня 1940-го нацисти обнесли 3-метровою стіною і колючим дротом територію житлових кварталів спеціально для проживання євреїв. Їм наказали переїхати в гетто та заборонили виходити за межі.

Напередодні Другої світової війни єврейське населення Варшави становило 378 тис. чоловік - майже 30% від усього населення міста. 28 вересня 1939-го після 3 тижнів запеклих боїв і облоги Варшаву окупували німці. Євреї піддалися жорстоким гонінням, їх хапали прямо на вулицях і відправляли на примусові роботи.

У лютому 1940-го окупаційна влада почала готувати план по створенню гетто у Варшаві. Із 1800 вулиць 73 увійшли до нього. У березні 1941 р. кількість євреїв у Варшавському гетто перевищило 460 тис людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Варшавське повстання придушили за місяць

Німці морили їх голодом, дозволяли купувати лише обмежену кількість хліба, картоплі та олії. Деяким вдавалося зберегти трохи грошей або цінностей. Обмінювали їх на їжу. Іншим доводилося жебракувати або красти, щоб вижити.

Одним з основних способів добути їжу в Варшавському гетто була контрабанда. Ночами контрабандний товар перекидали через колючий дріт. Цим займалося багато дітей, які могли пролізти у вузькі діри і проломи в стіні. Вони добиралися до приміських сіл, випрошували або вимінювали на речі у поляків їжу. Ті шкодували дітей, охоче подавали милостиню, надавали нічліг. Часто діти були головними годувальниками цілих сімей. Коли охоронці їх ловили - калічили або вбивали.

Щоб вижити, євреї домовлялися з німцями і поляками та створювали в гетто таємні фабрики. Поряд з 70 легальними пекарнями в гетто працювало 800 нелегальних.

За 2 роки більше 80 тис. жителів гетто померли від хвороб, голоду і поневірянь.

1943-го року, в переддень свята Песах, нацисти вирішили остаточно ліквідувати Варшавське гетто. Його заселяли тоді не більше 50 тис осіб. Більшість з них ховалися в підземних бункерах і відмовлялися здаватися. Від польських підпільних організацій повстанці отримували допомогу. Добірні сили СС увійшли на територію гетто вночі 19 квітня. Нацисти спалили і підірвали всі будівлі на території гетто. Бої тривали 27 днів.

Майже всі бійці і керівники повстання загинули. Євреїв, що вижили, відправили на знищення до табору смерті Треблінка. Гетто остаточно ліквідували.

1 серпня 1944-го о 17:00 по варшавському часу почалося Варшавське повстання проти нацистів. Придушуючи це повстання, гітлерівці зруйнували місто і вбили десятки тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «Частину міста обнесли колючим дротом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути