пʼятниця, 14 травня 2021 16:35

Частини давнього світильника знайшли за 3 тис. км одна від одної

На території Паломницької дороги в місті Давида, Єрусалим, археологи знайшли половину стародавньої олійної лампи у вигляді обличчя. Іншу половину виявили в несподіваному місці.

Бронзовий світильник археологи дістали з фундаменту античної римської будівлі, знищеної орієнтовно 70 року. Потім направили його на реставрацію, під час якої всередині побачили гарно збережений трут із лляної тканини. Але найцікавішим у знахідці вчені назвали саме її людиноподібний вигляд - обличчя бородатого чоловіка з гротескною зовнішністю. За їхніми словами, така форма є дуже рідкісною, а в Ізраїлі таку річ знаходять уперше. Припускають, що це римський художній мотив - театральна маска, повідомляє у Facebook Управління старожитностей Ізраїлю.

Автор: Israel Antiquities Authority
  Фрагмент світильника виявили нещодавно у Єрусалимі
Фрагмент світильника виявили нещодавно у Єрусалимі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські фахівці відновили ліхтар, якому 2,6 тис. років

Кінчик у світильника формується, наче півмісяць, а ручка виконана у вигляді рослини акант. Спочатку форму напівобличчя спробували пояснити якимись ритуальними діями. Можливо, люди клали такі предмети під фундамент, щоб закликати удачу. За іншою версією така форма могла мати практичне значення - світильник кріпили до плаского предмета або стіни.

Однак за інформацією видання Times of Israel, після публікації повідомлення про знахідку зі вченими зв'язався угорський археолог. Він повідомив, що є власником другої половини каганця. Чоловік знайшов його в Будапешті під час розкопок 2012 року - за понад 3 тис. км від Єрусалиму.

Попередні порівняння показали, що артефакти мають однакові розміри, з'єднувальні пази й виступи. Їх можна з'єднати. Як половина артефакту опинилася в Будапешті та Єрусалимі зараз вчені пояснити не можуть.

Автор: Ágnes Bakos/Bence Tihanyi; Koby Harati/City of David
  Другу половину світильника знайшли 2012 року в Будапешті
Другу половину світильника знайшли 2012 року в Будапешті

Нещодавно в південно-західній провінції Китаю Сичуань археологи виявили частину золотої маски. Знахідці приблизно 3 тис. років. Її виявили в ямі для жертвопринесень.

Рештки церемоніальної маски важать майже 280 г. Вона зроблена на 84% із золота. У ямі також знайшли стародавній масивний кубок, бронзові вироби, дерев'яний ящик з артефактами зі слонової кістки, золоті прикраси у вигляді птахів, золоту фольгу, розписні голови з бронзи, фрагменти різьблення на зубах, нефритові вироби, різні інструменти тощо.

У ями давні китайці приносили пожертви для процвітання, миру й достатку.

Зараз ви читаєте новину «Частини давнього світильника знайшли за 3 тис. км одна від одної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути