понеділок, 18 березня 2019 16:15

"Будуємо човен вікінгів, у планах - довбанка "Єлизавета Київська" - реконструктори
15

Робота над цим човном займе три тижні
Фото: http://blitz.if.ua/
Робота над цим човном займе три тижні
Робота над цим човном займе три тижні
Робота над цим човном займе три тижні
Робота над цим човном займе три тижні

У лісі поблизу села Єзуполя Тисменецького району Івано-Франківської області почали будувати корабель слов'янського типу епохи Київської Русі. Це шестиметровий човен-довбанка з тополі. Його роблять на базі дванадцятиметрового човна, який знайшли у 2015 році у селі Старосілля, що на Волині.

"Над човном працює близько десяти майстрів. Поз'їжджалися люди з реконструкторських клубів з усієї України. Інструменти для будівництва ми теж виготовили самі за середньовічними стандартами: руськими, скандинавськими," — розповідає реконструктор Назар Коробко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якими були кельтські рукописні книги VII-IX століть

Майстрували довбанку впродовж тижня. Опісля його на тиждень замочать у воду. Тоді виймуть і будуть дошивати борти, тобто ще по три рядки дошок.

"У цьому і полягає наш експеримент. Раніше ми такого не робили. Тому те, чим ми займемося, це - експериментальна археологія. Орієнтуємося, що спустимо його у середині квітня", — каже майстер.

Технологію будівництва вишукували в Інтернеті, по архівах. Також співпрацювали з Інститутом археології.

"Плануємо побудувати човен, який один до одного буде точно таким, як той, що його знайшли на Волині. Свій назвемо "Єлизавета Київська". Історія назви така. Гарольд III, коли був, простою мовою кажучи, на Русі на заробітках, хотів сватати доньку Ярослава Мудрого - Єлизавету. Князь йому відмовляв. Тоді Гарольд помандрував в інші країни, але свого бажання він не зрікся. Згодом одружився з Єлизаветою. Став королем Норвегії. І один з кораблів назвали на честь королеви".

Коли човен буде повністю змайстрований, поверхню оброблять сосновим дьогтем. Він є антисептиком.

10 квітня майстри облаштують на міському озері Івано-Франківська будівельний майданчик "Середньовічної корабельні".

"Саме тут продовжиться проект. Плануємо побудувати там довбанку один до одного відносно тієї дванадцятиметрової, яку знайшли на Волині".

Змайстровані човни спустять на це ж міське озеро. Це створить ще одну атракцію на міській водоймі.

"Кожен охочий зможе долучитись до творення ще двох кораблів - руського та скандинавського типів. Також облаштуємо на озері й ремісничі майстерні. Там проводитимуть майстер-класи для дітей та дорослих з середньовічних ремесел".

Для будівництва кораблів проект "Середньовічна корабельня" шукає партнерів та волонтерів. Долучатися до праці можна фізично та матеріально. Кораблі відтворюватимуться на основі історичних знахідок, човнів тисячолітньої давнини знайдених в Україні та Данії.

Човен-довбанку на Волині знайшли у руслі річки Стир. Корабель має товщину борту 7-8 см, глибину до одного метра, ширину - 75 см. Цьому човну близько 700 років.

Зараз ви читаєте новину «"Будуємо човен вікінгів, у планах - довбанка "Єлизавета Київська" - реконструктори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути