Ексклюзиви
неділя, 29 березня 2020 08:20

Діамантами прикрашали взуття - як жила родина румунського диктатора

Діамантами прикрашали взуття - як жила родина румунського диктатора
Родина президента Ніколає Чаушеску оточила себе розкішшю. Жили в палаці, користувалися золотими столовими приборами. Фото: www.legaltechnique.org

Президентом соціалістичної республіки Румунія 29 березня 1974-го обрали генерального секретаря Румунської комуністичної партії Ніколає Чаушеску. Він був 24 роки при владі.

Румунія була найбільш тоталітарною і економічно відсталою країною Європи. Комуністичний лідер взяв велику кількість кредитів від західних країн. Коли прийшов час віддавати, він вдався до радикальних кроків. У 1980-х роках економіка країни була доведена до колапсу, стала найбіднішою державою соцтабору.

Виник дефіцит продуктів, електрику і опалення регулярно відключали. Телебачення, скорочене до одного каналу, працювало лише по кілька годин в день. На тлі масового зубожіння лідер країни відвідує набиті товарами магазини і розповідає про "підвищення добробуту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Драматурга одноголосно обрали президентом країни

Родина президента оточила себе розкішшю. Жили в палаці, користувалися золотими столовими приборами, з золота були мозаїки на стінах, ванни, водопровідні крани. Взуття Єлена Чаушеску полюбила прикрашати діамантовими прикрасами.

Румунського президента та його дружину затримали й віддали під трибунал. Прокурор звинуватив Чаушеску у "геноциді, що спричинив 60 тисяч людських жертв". 25 грудня 1989 року їх засудили до страти і за 10 хвилин розстріляли на військовій базі Тирговіште.

Федеральні збори Чехословаччини одноголосно обрали письменника та дисидента Вацлава Гавела президентом країни 29 грудня 1989 року. Комуністичний уряд пішов у відставку після Оксамитової революції у листопаді того ж року.

Зараз ви читаєте новину «Діамантами прикрашали взуття - як жила родина румунського диктатора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути