Ексклюзиви
вівторок, 27 червня 2023 12:33

Болгар і греків вислали з Криму

Болгар і греків вислали з Криму
1944-го з Криму депортували вірмен та греків Фото: krymr.com

27 червня 1944 року розпочалося масове вивезення болгар, вірмен і греків з Криму до східних районів СРСР. Вивезли понад 15 тис. греків, 12,4 тис. болгар, 9,6 тис. вірмен.

Офіційною причиною стало звинувачення у співпраці з Третім Рейхом. Депортованим відводили від декількох хвилин до півгодини на збори, після чого їх на вантажівках транспортували до залізничних станцій. Багато людей через важкі умови померли в дорозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блокада міста тривала 343 дні

НКВС виселили з Криму на спецпоселення в Казахстан та в Башкирську АРСР цілі сім'ї греків, вірмен та болгар - усього 38 455 осіб.

Крім німців, кримських татар, греків, болгар та вірмен були вивезені і представники інших народів — в основному члени сімей депортованих, які не побажали залишити своїх рідних. Вислані і цигани, для яких у більшості кримськотатарська мова була рідною.

У 1956 році всі депортовані народи були реабілітовані, проте німцям та кримським татарам було заборонено вертатися до Криму. Греки, болгари та вірмени отримали таке право.

За наказом Сталіна СРСР 24 червня 1948 року почалась блокада Західного сектору Берліна, в котрому проживало понад 2,5 мільйона людей.

Зараз ви читаєте новину «Болгар і греків вислали з Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути