Ексклюзиви
понеділок, 24 червня 2019 08:20

Блокада міста тривала 343 дні

Блокада міста тривала 343 дні
Блокада Берліну. Фото: www.tagesspiegel.de

За наказом Сталіна СРСР 24 червня 1948 року почалась блокада Західного сектору Берліна, в котрому проживало понад 2,5 мільйонів людей. За два дні після початку блокади американські військово-транспортні літаки здійснили 36 польотів і доставили до Західного Берліна 80 тонн продовольства.

США, СРСР, Англія і Франція розділили переможену Німеччину після війни на чотири зони окупації Йосип Сталін радянізує власну окупаційну зону, відмовляється пропускати будь-які вантажі в західні сектори міста. Західний Берлін повністю блоковано. Сталін хоче, аби союзники залишили Берлін.

В західних секторах Берліна проживає 2.2 млн людей, котрі повністю залежать від зовнішніх поставок продовольства. Союзники пропонують постачати продукти та необхідні товари за допомогою "повітряного мосту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із голів вбитих татари спорудили дві вежі

Літаки в Берліні сідали кожні 3 хвилини. За 11 місяців блокади літаки здійснили 195 тис. рейсів і доставили до Західного Берліна 1,5 млн тонн продовольства, вугілля, будматеріалів та інших товарів.

Окрім продовольства - сухого молока, порошкового картопляного пюре та борошна, на літаках доставляли вугілля для опалення та виробництва електроенергії, бензин, медикаменти та інші необхідні місту речі. Якість забезпечення населення в цей час була ще гіршою, ніж у часи війни. Внаслідок недостатнього забезпечення пальним, їжею та медикаментами зимою різко виросли показники інфекційних захворювань та смертності.

За рік Сталін визнав поразку і скасував всі обмежень по зв'язку, транспорту і торгівлі та зняття блокади. 343 денна блокада Західного Берліну радянською владою закінчилася 12 травня 1949 року.

Найбільший сухопутний бій між військами Генуезької Республіки і татарами Кримського улусу Золотої Орди відбувся 22 червня 1434 року біля поселення Солхат – сучасне місто Старий Крим на сході півострову Крим.

Зараз ви читаєте новину «Блокада міста тривала 343 дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути