Ексклюзиви
субота, 22 червня 2019 08:20

Із голів вбитих татари спорудили дві вежі

Із голів вбитих татари спорудили дві вежі
Ілюстрація "Генуезькі гребці або чудеса Венеції" намальована в рукописі венеціанського мандрівника Марко Поло

Найбільший сухопутний бій між військами Генуезької Республіки і татарами Кримського улусу Золотої Орди відбувся 22 червня 1434 року біля поселення Солхат – сучасне місто Старий Крим на сході півострову Крим. Війська Генуї були розбиті татарськими військами хана Хаджи I Герая.

За чорноморське узбережжя від Чембало - сучасна Балаклава до фортеці Алустон - Алушта постійно ведуться битви. Князівство Феодоро - готська монархічна держава заснована греками й татарами займає західну частину гірського Криму. Генуезька республіка – італійська місто-держава, має численні володіння у Серидземному та Чорному морях. В Криму їй належать торгові колонії Кафа (Феодосія) , Чембало, Горзувіти (Гурзуф)
Князь Феодоро Олексій I починає боротьбу за вихід до моря. В союзники бере хана Хаджі Герая – той дає вправних воїнів- татар. Хоче отримати багату здобич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шотландець заснував поселення в Криму

Італійці висилають армаду – морську флотилію для захисту своїх кримських колоній. Армію з 20 кораблів і 6000 воїнів очолює капітан 59-річний генуезець Карло Ломелліні.

На початку червня ескадра досягає узбережжя Криму. Генуезці штурмом беруть Чембало, грабують його і палять. У Кафі Ломелліні оголошує про похід на Солхат – процвітаюче місто за Кафою, важливий транзитний пункт торгівлі. Місцеві охоче дають вози, волів і коней, приєднуються до армії італійців. Військо збільшилося на дві тисячі воїнів. Капітан впевнений у своїй перевазі - союзна армія татар і феодоритів налічує всього 5000 вояків.
По обіді багатотисячне військо зупиняється біля пагорбів у передмісті Солхату. Їх чекають тридцять татар на конях. Швидко вистрілюють усі стріли та зникають. Італійці не встигають згрупуватися, а на пагорбі наступні тридцять вершників відкрили стрільбу з лука. Стільки ж стрільців із засідок стріляють з усіх боків. Генуезьці панікують.

Татари і феодорити прибувають, переслідують втікачів до ночі, вже з шаблями і списами. Голови переможених склали у дві вежі. Союзники після перемоги повернулися в Солхат із здобиччю – возами із провізією і зброєю, кіньми і цілу ніч святкують перемогу. Генуезці у Кафі оплакують втрати – близько 2000 воїнів.

Ломелліно планує продовжувати війну. Але населення кримських колоній наполягає на мирних переговорах. Через війни і грабежі відчувають брак продовольства. 13 липня під Солхатом генуезці з феодоритами і татарами укладають мир.

На березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму військово-морську базу Севастополь 14 червня 1783-го.

Зараз ви читаєте новину «Із голів вбитих татари спорудили дві вежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути