Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2019 10:35

Біля пірамід виявили незвичайну знахідку
5

Біля піраміди Джосера виявили невідомі мумії
Фото: scienceinpoland.pap.pl
Біля піраміди Джосера виявили невідомі мумії
Символи  бога Анубіса знайдені на невідомому саркофазі
Символи бога Анубіса знайдені на невідомому саркофазі
Польська еспедиція проводить розкопки біля піраміди Джосера

Польські археологи проводять розкопки поблизу некрополя Сакарра під Каїром на околицях піраміди Джосера. Там виявили кілька десятків невідомих мумій із дивним зображенням бога смерті. Піраміда вважається найдавнішою збереженною кам'яною будовою в світі. Польська наукова група веде роботи у цьому районі понад 20 років.

За словами вчених, вік мумій досягає близько 2 тис. років. Більшість із них поховали прямо в виритих у піску ямах. Усі вони пройшли тільки основні етапи бальзамування, тому тіла надзвичайно сильно розклались. Про це повідомляє Science in Poland.

"Велика частина поховань дуже погано збереглася. Деякі з них перебували в дерев'яних трунах, поміщених у прорубаній у скелі траншеї глибиною 20 метрів і шириною 40 метрів, яка обмежувала священну зону піраміди", - зазначила керівник розкопок доктор Варшавського університету Камілла Курашкевіч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідкісні фото єгипетських мумій опублікували в мережі

Увагу дослідників привернули незвичайні прикраси мумій. Так, у одній із них на шиї знаходилося різнобарвне намисто, а на кришці труни - розписна імітація ієрогліфічного напису. Розшифрувати їх не вдається.

Крім того, ноги мумії покриті прикрасою із зображенням давньоєгипетського бога Анубіса у блакитних тонах. Зазвичай це божество зображували чорним. Вчені припускають, що дивне забарвлення пояснюється повір'ям, згідно з яким волосся богів були зроблені з синього дорогоцінного каменю.

Археологи з університетів Парижа і Сорбонни на чолі з французьким єгиптологом П'єром Талієм знайшли папірус віком 4,5 тис. років. Його дістали у печері Ваді-ель-Жарден на березі Червоного моря. Журнал вів єгипетський чиновник Мерер.

Текст, написаний із використанням ієрогліфів, розкрив таємницю будівництва Великої піраміди Гізи. Будували її під керівництвом Мерера. Він і пояснив, як відбувалося будівництво.

Вапнякові блоки переміщали раби на відстань 25 км уздовж річки Ніл. Вони зробили гігантські греблі для відведення води Нілу і направляли потоки через штучні канали до будівельного майданчика.

Зараз ви читаєте новину «Біля пірамід виявили незвичайну знахідку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути