вівторок, 12 червня 2018 17:42

Бідних – безкоштовно, багатих – по 12 рублів – як перша українська художниця навчала дітей

Бідних – безкоштовно, багатих – по 12 рублів – як перша українська художниця навчала дітей
Марія Іванова організувала професійну школу в Харкові. Фото: UA Modna

Петербурзька академія мистецтв 12 червня 1868 року присвоїла українці Марії Раєвській-Івановій звання професійного художника. Вона стала першою жінкою-художником.

Марія Іванова народилася у с. Гаврилівка на Харківщині в родині поміщиків.

Після домашньої освіти дівчина поїхала до Європи. Вивчала німецьку мову та літературу у Дрездені, лінгвістику, історію, зоологію та геологію у Міланській академії наук, прослухала курс лекцій у Сорбонні та Празі. Іванова стала однією з найосвіченіших жінок того часу.

Дівчина навчилась малюванню в Дрездені, у майстерні професора Ергардта, у скульптора Кірхгода брала уроки ліплення. Вона писала картини з життя українців "Смерть селянина в Малоросії" (1868), "Дівчина біля тину" (1866).

Після повернення на батьківщину Марія Іванова хотіла відкрити художню школу, але без диплома не мала права цього робити. Вона поїхала до Петербурга, звернулася до Академії мистецтв. Художниця склала іспити і отримала звання вільного художника.

Диплом дав право на відкриття спеціальної художньої школи. Після повернення до Харкова, Марія позичила у матері 500 рублів і помістила в газетах оголошення про відкриття художньої школи. Вона орендувала три малі кімнати і відкрила у них першу в Російській імперії приватну "Школу малювання та живопису".

Першим учнем школи був жандармський капітан Маслов. Креслення у школі викладав Сергій Раєвський, який 1870-го став чоловіком Марії Раєвської – Іванової. Разом вони утримували свій навчальний заклад. Сергій Раєвський був одним із засновників Товариства розповсюдження в школі грамотності, організував у Харкові народні читання, був організатором будівництва Народного дому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У технікум двічі не взяли" – 117 років художниці Катерині Білокур

Класи розташовувалися на першому поверсі, сім'я – на другому. Бідні учні навчалися безкоштовно, багаті платили 12 рублів за рік. Утримання школи, плата вчителям складали 1500 руб. за рік.

Для учнів Марія Раєвська – Іванова написала та видала посібники: "Абетка малювання для сім'ї і школи", "Прописи елементів орнаменту для технічних шкіл". 1872 року Раєвська-Іванова за заснування школи, раціональний метод викладання та успіхи учнів була обрана почесним вільним общинником імператорської Академії мистецтв і рекомендована до найвищої нагороди.

У 1895-1896 роках Марія Дмитрівна втратила зір і передала школу у розпорядження міста. Померла вона в грудні 1912 року в Харкові, похована у своєму рідному селі Гаврилівка. До наших днів не збереглися ні маєток, ні могила художниці.

28 листопада 1970 вбили українську художницю Аллу Горську. 30 листопада її чоловік Віктор Зарецький виїхав до Василькова. Попросив у міліції відкрити будинок. Двері відкрили лише наступного дня, сказали, що запізно звернувся. У підвалі знайшли тіло Горської.

Зараз ви читаєте новину «Бідних – безкоштовно, багатих – по 12 рублів – як перша українська художниця навчала дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути