пʼятниця, 02 серпня 2019 11:58

"Без слів і сліз" - у таборі загинуло 20 тис. ромів

Автор: lenta.ua
  Пам'ятник ромам - жертвам нацистського террору у Берліні відкрили 2012-го. На його краях вигравірувані рядки з поеми «Аушвіц» циганського музиканта з Італії Сантіно Спінеллі:  «Виснажена особа / мертві очі / холодні губи / тиша / розбите серце / бездиханне / без слів / без сліз»
Пам'ятник ромам - жертвам нацистського террору у Берліні відкрили 2012-го. На його краях вигравірувані рядки з поеми «Аушвіц» циганського музиканта з Італії Сантіно Спінеллі: «Виснажена особа / мертві очі / холодні губи / тиша / розбите серце / бездиханне / без слів / без сліз»

Міжнародний день геноциду ромів відзначають 2 серпня. Цього дня 1944-го нацисти замордували понад 2,8 тис. циган у концтаборі "Аушвіц". Загалом понад 20 тисяч.

Остаточна кількість загиблих під час репресій нині не встановлена. Усього за роки Другої світової війни у концтаборах загинуло від 500 тисяч до 1,5 млн циган, повідомляє Lenta.ua

Окрім Німеччини, їх переслідували й у Хорватії, направляючи до концтабору "Ясиновац".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танці та змії: показали життя пустельних циган

Циганський активіст Янко Хенкок запропонував на зразок холокосту спеціальний термін для позначення цих жахливих подій - Пораймос - "наруга, зґвалтування". Проте циганські активісти вважають використання даного терміну неетичним.

Перший Всесвітній конгрес ромів відбувся у Лондоні 8 квітня 1971-го. Зібрав представників 30 країн.

На конгресі створили Міжнародний союз ромів і прийняли національні символи: прапор і гімн. Це дозволило ромам світу визнати себе єдиною вільною нацією. Наразі їхня організація об'єднує ромські громади 42 країн світу.

Відтоді щорічно 8 квітня відзначають Міжнародний день ромів.

Зараз ви читаєте новину «"Без слів і сліз" - у таборі загинуло 20 тис. ромів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути