четвер, 04 червня 2020 14:51

Без боротьби УНР не було б сучасної Польщі - історик

Без боротьби УНР не було б сучасної Польщі - історик
Україна була союзником Польщі. Фото: istpravda.com.ua

Без боротьби УНР сьогодні могло б не бути незалежної України та Польщі.

"Як історик я вважаю, що без цієї боротьби, яку вів Петлюра, сьогодні могло б не бути Української держави",- заявив польський історик, працівник Інституту національної пам'яті Польщі Мірослав Шуміло, передає Укрінформ.

Союз польського лідера Юзефа Пілсудського і глави УНР Симона Петлюри відіграв позитивну роль, хоч і закінчився поразкою. Генерал польської армії Тадеуш Кутшеба у своїх спогадах про спільний похід на Київ написав: "Українська кров військ отамана Симона Петлюри не була марною. Вона довела Польщі, Росії та світові, що Україна прагне жити, це успіх навіки".

Україна не здобула державності 1920 року через військові помилки та брак часу на формування української армії, вважає Шуміло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симон Петлюра хотів українізувати армію

Польсько-більшовицьку війну 1920 року, на його думку, слід назвати польсько-українсько-більшовицькою.

"Це справедливо, оскільки, по-перше, УНР була офіційним союзником Польщі, а по-друге, ця армія була єдиною сильною союзницькою формацією. Ця війна має називатися польсько-українсько-більшовицькою, оскільки наступ у квітні 1920 року було організовано для звільнення України. Це була війна за Україну і за Польщу, адже обидві держави в той момент воювали за свою незалежність", - підкреслив польський історик.

У Польщі відновили фільм Polonia Restituta 1918-1920, в якому присутня армія УНР. У фільмі показано війну за Галичину, польсько-український союз та звільнення Києва від більшовиків у травні 1920 року.

Зараз ви читаєте новину «Без боротьби УНР не було б сучасної Польщі - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути