четвер, 14 вересня 2023 06:40

Атомну бомбу випробували на солдатах

Атомну бомбу випробували на солдатах
Вибух на Тоцькому полігоні відбувся 14 вересня 1954 року Фото: wikipedia

Радянські військові навчання із застосуванням атомної бомби відбулися на Тоцькому полігоні Оренбурзької області 14 вересня 1954 року. Радіоактивного опромінення зазнали 45 тис. солдатів і 10 тис. місцевих мешканців.

Навчання проходили під кодовою назвою "Сніжок". Керував ними маршал Георгій Жуков. Командування планувало дослідити вплив атомної бомби на місцевість із заздалегідь підготовленою обороною та навчити армію наступати і оборонятися у таких умовах. Окрім 45 тис. солдатів, на полігон пригнали 600 танків і артилерійських установок, 600 бронетранспортерів, 300 літаків і тисячі автомобілів.

О 9:23 залунала "атомна тривога". Військові зайняли свої позиції в укриттях і бронетехніці. Уже за 10 хвилин літак Ту-4 скинув бомбу РДС-2, потужністю 40 Кт. Вона вибухнула на висоті 350 м. Після вибуху розпочалася артпідготовка, а бомбардувальники нанесли авіаудар. Тоді у наступ були підняті війська, які атакували умовного противника в районі вибуху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля українського села підірвали ядерну бомбу

За спогадами очевидців, уся пуста бронетехніка за 1 км від епіцентру оплавилась і була втиснена у землю. Від лісу в епіцентрі не залишилось нічого. Після навчань агентство ТАСС повідомляло, що "результати допоможуть радянським ученим й інженерам успішно вирішити завдання щодо захисту від атомного нападу".

Втім, ніхто не повідомляв, що тисячі учасників отримали різні дози радіоактивного опромінення. Їм не надавали медичної допомоги. Незабаром у молодих людей виникали хвороби серцево-судинної системи, органів травлення, пізніше страждали від онкологічних захворювань та хвороб крові. 1993 року ЗМІ висували припущення, що прихованою метою експерименту було й вивчення впливу радіації на людей і тварин.

Історики встановили персону 4-го радянського шпигуна, який передав секрети виготовлення ядерної зброї СРСР. Ним був чоловік на ім'я Оскар Себорер.

Традиційно звинувачували 3-х шпигунів: Девіда Грінгласса, Клауса Фукса та Теодора Холла, але Оскара вдалося викрити нещодавно. Відомо, що мав кодове ім'я "Годсенд" та працював у національній лабораторії в Лос-Аламос в Нью-Мехіко, де й розробили відомі атомні бомби "Малюк" та "Товстун". Увагу на Себорера звернули історики Джон Хейнс та Харкі Клер, проаналізувавши розсекречені документи ФБР 2011 року, в яких він фігурує. Саму теорію 4-го шпигуна висунули ще 1990-х, але тоді її сприймали за радянську дезінформацію.

Зараз ви читаєте новину «Атомну бомбу випробували на солдатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути