Ексклюзиви
середа, 30 грудня 2020 12:23

Архів опублікував унікальну колекцію різдвяних листівок та привітань ОУН-УПА
10

Показали унікальні різдвяні матеріали ОУН-УПА
Фото: avr.org.ua
Показали унікальні різдвяні матеріали ОУН-УПА
Показали унікальні різдвяні матеріали ОУН-УПА
Показали унікальні різдвяні матеріали ОУН-УПА
Показали унікальні різдвяні матеріали ОУН-УПА

Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України виклали в мережу 40 різдвяних листівок та документів про відзначення Різдва в Українській повстанській армії.

У різдвяні дні повстанці розгортали масштабну інформаційну роботу серед населення, про що свідчать збережені звернення із закликом продовжувати боротьбу, тематичні листівки, настанови, передає "Історична Правда".

"Підпільники готували для своїх членів інструкції про підготовку до Різдва. В одному з таких приписів, наприклад, наказували посилити протиалкогольну акцію під час свят та подбати про коляду, у якій могли б взяти участь усі: від молоді до людей похилого віку. Коляда була не лише дійством, але й можливістю поповнити бойовий фонд армії, - розповів координатор е-архіву Денис Пасічник

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сподіваюся на найважливіше — щоб моя праця зробила людей трохи добрішими"

До онлайн-добірки, окрім кустарних різдвяних листівок та інструкцій, увійшли святкові вітання українських родин, звернення Романа Шухевича до командирів і бійців УПА, привітання з Різдвом Христовим від повітового проводу Служби безпеки ОУН, збірки колядок.

Із повною колекцією можна ознайомитись за посиланням.

Нещодавно Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України виклали в мережу 47 робіт українського художника та графіка, члена ОУН-УПА Ніла Хасевича - "Бей-Зота".

Колекція творів включає портрети провідників та діячів ОУН і УПА, печатки і штампи, бофони — квитки на бойові фонди ОУН і УПА, які виконували функцію повстанських грошей, облігацій, квитанцій. Також книжкові знаки, листівки-афіші, шаржі та навіть колгоспну серію та серію робіт "Волинь в боротьбі".

Зараз ви читаєте новину «Архів опублікував унікальну колекцію різдвяних листівок та привітань ОУН-УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути