Ексклюзиви
пʼятниця, 28 грудня 2012 14:34

Археологи знайшли у німецькій печері еротичні малюнки кам'яного віку

Археологи знайшли у німецькій печері еротичні малюнки кам'яного віку
Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

Археологи знайшли в Німеччині печерні гравюри часів кам'яного віку. За попередніми припущеннями, творам первісного мистецтва може бути 12 тисяч років. Про це інформує Німецька хвиля.

Грот завдовжки приблизно 5 метрів відкрили ще в 1991 році, але значення наскельного живопису підтвердили тільки зараз. Щоб краще дослідити артефакти, місцева влада спочатку не інформували громадськість. Занадто великий був страх, що наплив туристів може призвести до пошкодження печерного живопису.

Днями мовчанку порушили - газета Die Zeit опублікувала інформацію про твори мистецтва людей, що жили від десяти до дванадцяти тисяч років тому. Однак ще до поширення цієї інформації у Німеччині вже циркулювали чутки про старовинні "гравюри", тому деякі із зацікавлених уже навіть спробував дістатися до печери і спробувати провести власні розкопки.

Мова йде про найстаріші зразки печерного мистецтва в Центральній Європі, сказала Беате Царгес з земельного відомства охорони пам'яток. Вчені, які обстежили знахідку, припускають, що печерні малюнки були створені приблизно 12 тисяч років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба акуратніше підбирати слова": Венери кам'яного віку не є порнографією

У гроті знаходяться природні скам'янілості, які за формою нагадують людські геніталії. Саме це, як припускають вчені, могло надихнути первісних художників до створення наскельних "гравюр" такої ж тематики.

Якщо перші висновки підтвердить подальша експертиза, то грот в Баварії визнають найдавнішою знахідкою печерного мистецтва кам'яного віку в Німеччині. Точне місцезнаходження гроту із сенсаційною знахідкою чиновники досі не розкривають.

Подібні печери є і в інших країнах Європи, зокрема, на півдні Франції і на півночі Іспанії. Але ця - "перша відома печера такого історичного значення", говорять в баварському земельному відомстві з охорони пам'яток.

На думку, геолога і археолога Бернгарда Гека, який досліджував грот, люди кам'яного віку надавали цьому місцю особливого значення, можливо, в цій печері відзначали свята родючості або проводили певні магічні ритуали. На підтвердження такої гіпотези він також наводить спрощене зображення жіночого тіла на стіні печери.

Себастьян Зоммер з баварського земельного відомства з охорони пам'яток не так однозначно трактує знайдено первісне мистецтво. "Те, що думали люди 12 тисяч років тому, нам сьогодні дуже складно зрозуміти", - сказав він, застерігши від передчасних висновків. Дослідження триватимуть до осені.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли у німецькій печері еротичні малюнки кам'яного віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути