вівторок, 25 грудня 2012 16:54

"Немає порушень професійної етики" - ізраїльські археологи відстоюють право на розкопки у Граді Давида

"Немає порушень професійної етики" - ізраїльські археологи відстоюють право на розкопки у Граді Давида
Фото: archae.ru

Десятки вчених з Ізраїлю та зарубіжних країн протестують проти участі археологів Тель-Авівського університету в розкопках у Граді Давида. Обурення представників академічної спільноти викликав той факт, що об'єкт розташований на "окупованій території" і фінансується організацією "Ельад", близькою до праворелігійних кіл.

Як пише "Гаарец", обурені вчені подали петицію керівництву університету, вимагаючи негайно припинити розкопки. При цьому нагадується, що договір на здійснення робіт у Граді Давида був підписаний близько місяця тому представниками Управління старовини Ізраїлю та Інституту археології при університеті Тель-Авіва. Видання також наголошує, що розкопки ведуться під посиленою охороною поліції, оскільки "є побоювання сутичок з місцевими жителями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи заявили про знахідку найдавніших сірників

Автори петиції в свою чергу висловлюють занепокоєння, що розкопки, які проводяться за підтримки "вкрай правої організації "Ельад", сприяють міжнародній ізоляції Ізраїлю і приносять незліченну шкоду ізраїльській академії".

Реагуючи на цю публікацію, представники Інституту археології повідомили, що не вбачають ніякого зв'язку між ідеологією та наукою. За їх словами, розкопки дійсно ведуться поблизу арабського села Шилоах (Силуан), проте в цьому "немає порушень професійної етики". У відповіді також підкреслюється, що роботи в Граді Давида спрямовані виключно на наукову мету і в перспективі об'єкт буде відритий для туристів.

Представники "Ельад" в свою чергу додали, що розкопки на території Граду Давида ведуться протягом останніх 150 років і мають єдину мету - "збагатити наші знання про історію Єрусалима".

Зараз ви читаєте новину «"Немає порушень професійної етики" - ізраїльські археологи відстоюють право на розкопки у Граді Давида». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути