вівторок, 22 травня 2012 13:36

Археологи знайшли Facebook бронзового віку

Британські вчені переконані, що знайшли в Росії та Швеції наскельні малюнки, що служили аналогом сучасних соціальних мереж для первісних людей бронзового століття.

Виявлені первісні "полотна", кожне розміром з футбольне поле, використовувалися стародавніми племенами для спілкування один з одним, вважають археологи. Малюнки давали можливість накопичувати знання й ділитися порадами, наприклад, по полюванню і навичкам виживання.

Крім того, на думку дослідників, стародавні люди протягом тисячоліть поверталися до одних і тих же місць, оскільки таке спілкування приносило їм комфорт і відчуття зв'язку з іншими.

Кембриджський археолог Марк Сепуелл, що займається аналізом різних типів зображень, упевнений: виявлені малюнки були для наших предків чимось особливим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескопи 18 століття знайшли у вигрібній ямі

"Я думаю, що люди йшли туди, оскільки знали, що і до них там були люди, - розповідає Сепуелл. - Як і сьогодні, люди завжди хотіли відчувати зв'язок один з одним, і до появи писемної мови в ранніх суспільствах висловлювали свою індивідуальність за допомогою наскельних малюнків".

"Подібно статусу в Facebook, запрошує до обговорення, наскельне мистецтво здається дуже соціальним і також відкрите для коментарів", - продовжує він.

Сьогодні вчений досліджує дві ділянки наскельного живопису, що містять близько 2500 зображень, - в російській Залаврузі, найбільшому місцезнаходження наскальних зображень на Білому морі, у шведському Немфорсені в провінції Онгерманланд і Танум в Бохуслене.

Використовуючи новітнє аналітичне програмне забезпечення, він порівнює малюнки, розділяючи їх на "шари" з тим, щоб зрозуміти на основі існуючих зображень, як змінювалося свідомість людей.

"Видозмінюються малюнки, з одного боку, копіюють попередників, а з іншого - є їх новою інтерпретацією, відповідями різних племен мисливців, наноситься протягом сотень і навіть тисяч років", - уточнює Сепуелл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найдавніший музичний інструмент Європи

Крім того, як вдалося з'ясувати вченим, зі своїм розвитком доісторичне мистецтво ставало "мобільним". "Зійшовши" зі скель, воно стало з'являтися на інструментах і посуді. При цьому подібні предмети виявляються в основному на берегах річок. Це говорить про те, що пересувалися первісні люди на човнах, підкреслює Сепуелл.

"Кам'яне мистецтво, яке я вивчаю, було знайдене поблизу порогів і водоспадів, де необхідно було залишити річку і подорожувати, переносячи своє каное зі шкіри тварин на спині, - пояснює археолог. - Це природні місця привалів, де і залишаються сліди перебування первісних людей".

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли Facebook бронзового віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути