вівторок, 11 червня 2013 12:57

Археологи виявили флот з восьми стародавніх човнів
6

Фото: Фото: news22.ru

На околиці міста Пітерборо, розташованого в графстві Кембріджшир, Англія, археологи виявили флот з восьми стародавніх човнів. Їхній вік близько 3000 років.

Стародавні човни були знайдені в мулі на дні давно висохлого струмка, який колись був притокою річки Нене (Nene). "Спочатку в наш офіс подзвонили і сказали, що виявлено ??один човен, але потім почали доповідати про видаляння з мулу решти флоту. Вісім стародавніх човнів - це феноменальна знахідка", - захоплюється співробітник Йоркського археологічного співтовариства "Довіра" Іан Пентер (Ian Panter) .

Археологи, які прибули на місце розкопок, були дуже здивовані побаченим - більшість примірників відмінно збереглося, незважаючи на вік та умови "зберігання". Вчені відзначили, що один з човнів був прикрашений декоративниим різьбленням, що вкриває його зсередини і зовні.

"На ньому всюди були візерунки, наче хтось грав у хрестики-нулики. Широка пласка палуба іншої лодії мала сліди від багать, внаслідок чого ми дійшли висновку, що на ньому готували улов", - розповідає Пентер.

Вітрила кораблів вікінгів могли виглядати інакше, ніж вважалося раніше

Кожен з восьми примірників був висічений з цілісних стовбурів таких дерев, як дуб і вільха, а потім покритий шарами вапна.

"Деякі човни були неодноразово відремонтовані і обмазані глиною, щоб забезпечити водонепроникність. А от інші знаходилися в такому відмінному стані, що на них можна було б плавати", - згадує Керрі Мюрелл (Kerry Murrell) - директор об'єкта, на якому був знайдений флот.

Обстеживши стародавні човни, археологи помітили, що з них навмисне зняли поперечні балки. Це спостереження навело вчених на думку про навмисний затоплення суден.

"Всі вони були знайдені на різній глибині і були затоплені не одночасно. Можливо, човни були принесені в жертву богам або духам, як і металеві предмети, знайдені в річці - мечі та списи. Хоча їх могли затопити з більш прагматичних міркувань - з метою запобігання їхньому висиханню й розщепленню в зимовий період. У такому випадку нам не зовсім зрозуміло, чому настільки цінні предмети не були підняті на поверхню. Або це був Бермудський трикутник для човнів, або тут відбувалося щось, чого ми ще не розуміємо", - міркує пентер.

За відомостями видання The Guardian, на даний момент флот доставлений в спеціально збудоване приміщення, в якому технік Емма Турві (Emma Turvey) буде обробляти деревину, щоб видалити будь-які домішки, які можуть потенційно розпадатися. Потім човен просочать синтетичним воском - поліетиленгліколем, дадуть висохнути протягом двох років, і виставлять для постійної експозиції.

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили флот з восьми стародавніх човнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути