середа, 24 квітня 2013 11:14

Вітрила кораблів вікінгів могли виглядати інакше, ніж вважалося раніше

Автор: Фото: allday2.com
 

Вітрила кораблів вікінгів могли виглядати інакше, ніж ті реконструкції, які ми звикли бачити на сучасних зображеннях або в музеях на виставках.

Данський археолог Уле Кастхольм, проаналізувавши зображення на рунічних каменях острова Ґотланд у Швеції й старих монетах, дійшов висновку, що вітрила кораблів вікінгів могли бути ширше і нижче, в той час як на реконструкціях вони зображаються квадратними й високими. "На них судна зображують з більш широкими вітрилами, що опущені на реконструкції", - цитує вченого норвезький сайт новин науки forskning.no.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вікінги завезли мишей до Гренландії

Одна зі співробітниць Музею кораблів вікінгів в данському місті Роскілле Вібеке Бішофф, слова якої цитуються на сайті, вважає, що на стародавніх малюнках, на основі яких проводиться реконструкція, багато диспропорцій, і вважати їх точним зображенням стародавніх суден некоректно.

"Найчастіше все ж корабель зображували з бортовою боку - так, щоб ми бачили, який він був довгий, і скільки людей знаходилося на його борту", - заявила співробітниця музею.

Автор: Фото: ru.wikipedia.org
  Плани кораблів вікінгів за сучасними уявленнями
Плани кораблів вікінгів за сучасними уявленнями

Скандинавські вчені вважають, що з'ясувати, як насправді виглядали вітрила кораблів, міг би допомогти виявлений в 1996 році біля берегів міста Аггерсунд в Північній Ютландії старий корабель вікінгів. Судно лежить догори дном і, як припускають вчені, могла добре зберегтися його верхня частина - вітрильна. Однак планів з підняття судна поки немає.

"Витрати на розкопки можуть бути на 4-5 мільйонів, до цієї суми слід додати роботу з документації, обробки матеріалу й підготовки до виставки", - сказав морської археолог культурно-історичного музею Північної Ютландії Ян Хаммер Ларсен, слова якого цитує норвезький сайт новин науки .

Зараз ви читаєте новину «Вітрила кораблів вікінгів могли виглядати інакше, ніж вважалося раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути