понеділок, 25 березня 2013 13:35

Археологи шукають в Ірландії кельтське Ельдорадо

Автор: Фото: archae.ru
  Браслети Бронзового століття 1500-1200 р.до н.е. з Ірландії
Браслети Бронзового століття 1500-1200 р.до н.е. з Ірландії

Найбільша кількість золотих виробів знайдених в Ірландії припадає на бронзовий вік. Було це імпортне золото чи його видобували на місцевих родовищах?

Хімічні дослідження показали, що сировина для золотих виробів, знайдених в Ірландії, можливо, була отримана з найближчих родовищ. Відвідайте Національний музей Дубліна, і ви будете вражені величезною кількістю золотих предметів. Колекція доісторичних прикрас включає в себе золоті гривни (лунули), браслети, декоративні предмети, що  відносяться до періоду бронзи - 2200 до 800 р.до н.е.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У давньому Танаїсі розкопали сенсаційну знахідку

У той же час Ірландія ніколи не славилася своїми золотими родовищами, тому даний факт дуже спантеличив археологів.

Роб Чапман провів години, стоячи в крижаних струмках і річках по всій Ірландії, намагаючись добути золото. Геолог Університету Лідса, він зібрав золоті самородки зі всієї Ірландії для порівняння із золотом музею.

Автор: Фото: archae.ru
  Прикраси епохи бронзи з Ірландії
Прикраси епохи бронзи з Ірландії

Природне золото зазвичай має домішки срібла та олова. Чапмен порівняв вміст срібла в природному золоті з артефактами від раннього бронзового століття, 2200 до 1800 до нашої ери. Дослідження показали, велика частина золота з музею походить з району гірського хребта Moume Mountains, який знаходиться на південному сході Північної Ірландії.

Досягнення в галузі геохімії повинні були допомогти Крісу Стандішу, студенту археології Брістольського університету, локалізувати родовища самородного ірландського золота. Для цього Кріс виміряв ізотопи атомів свинцю. Кількість домішок свинцю є крихітним, близько 0,002 відсотка, тому його і виміряли за допомогою мас-спектрометра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: При будівництві столиці давнього Єгипту робітники тягали брили вагою 70 кг

"Дивлячись на число ізотопів свинцю в золотих артефактах з музеїв можна сказати, що воно найбільше відповідає золоту з південного сходу", - говорить Стандіш, але в ньому занадто мало срібла і слідів інших металів, щоб надійно його прив'язати до якогось певного місця.

За словами Чепмена, "основні результати він (стадії) отримав від артефактів раннього бронзового століття і проби показали, що золото в них могло відбуватися з гранітних скель Корнуолл в Англії, але цей висновок дратує багатьох археологів". Вони вважають, що немає ніяких надійних доказів, вказують на імпорт золота з півдня Британії.

Чапмен вважає, що з бронзового століття дуже багато що змінилося і те, що було тоді доступне людям, зараз може бути приховано від нас, наприклад, деякі місця, які тепер лежать під водою. Враховуючи великі розвідки золота, які проводилися з 1980 року в Ірландії, важко припустити приховані родовища цього металу, але вченим все ж хочеться сподіватися виявити кельтське Ельдорадо.

Зараз ви читаєте новину «Археологи шукають в Ірландії кельтське Ельдорадо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути