вівторок, 18 вересня 2012 16:17

Археологи шукають місце битви, яка поділила Київську Русь

Автор: Фото: old.kurskcity.ru
  Князь Мстислав на полі битви при Листвені
Князь Мстислав на полі битви при Листвені

Чернігівські археологи шукають місце Лиственськой битви. Про це повідомляє газета "Сейчас", посилаючись на керівника експедиції, аспіранта Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. Лазаревського Олександра Бондаря.

У нинішньому сезоні чернігівські археологи шукали місце Лиственской битви, наслідком якої був поділ стародавньої Русі на два князівства - Київське і Чернігівське.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Константинополі княгиню Ольгу розважала дружина імператора - Толочко

"Ми досліджували село Малий Листвен Ріпкинського району та його околиці. Обстежували більш 20 га території, але поки безрезультатно. В літописі не сказано, на якій відстані від села відбувалася битва. Ми припускаємо, що в радіусі 5 кілометрів", - повідомив Бондар.

За словами археолога, розшук місць древніх битв - занадто копітка праця. Адже перед початком розкопок необхідно вивчити повністю карти, супутникові знімки, зробити 3D-модель місцевості і т. п. У цьому випадку роботу ускладнюють дві речі: те, що річка Білоус, неподалік від якої відбулася битва, змінила рідне русло, і те, що давньоруське поселення Листвен розташовується під сучасною забудовою.

"Поки ми обстежили тільки один берег річки. А другий - цілком під сучасним селом. На місці битви зараз, швидше за все, стоять будинки", - зазначив Бондар.

Визначити місце доленосної для чернігівського краю битви археологи зуміють, тільки за знахідками. Однак, відрити майже все не розраховують. Адже в середньовіччі після бою на полі майже нічого не залишалося. Дорогу зброю та інші вироби з металу детально збирали особливі "трофейні команди".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київська Русь на початку X століття: як "викручувався" літописець

Битва при Листвені - п'ятий і останній бій періоду боротьби за владу після смерті Володимира Святого. Відбулася в 1024 році між Ярославом Володимировичем і Мстиславом Володимировичем. Закінчилася перемогою Мстислава і його закріпленням на чернігівському князюванні. Бій відбувався вночі у сильну грозу недалеко від Чернігова біля містечка Листвен. Мстислав не став просуватися далі на Київ, а відправив до Ярослава послів з переговорами про мир. Брати розділили Руську землю по Дніпру. Після смерті Мстислава в 1036 році, який пережив свого сина Євстафія, Ярослав став, за висловом літописця, "самовластцем в Руській землі".

Зараз ви читаєте новину «Археологи шукають місце битви, яка поділила Київську Русь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути