середа, 29 травня 2019 11:06

Альпіністам дали лицарські титули

Альпіністам дали лицарські титули
Альпіністи Едмунд Гілларі і Тенцинг Норгей піднялися на Еверест. Фото: wikipedia.org

На найвищу гору в світі - Еверест уперше піднялися 29 травня 1953-го альпіністи Едмунд Гілларі та Тенцинг Норгей. Новину про успіх експедиції опублікували 2 червня, у день коронації Єлизавети II. Альпіністам дали лицарські титули.

Влада Непалу дозволяла іноземцям проводити одну експедицію на рік. Британський гімалайський комітет запропонував Гілларі взяти участь у експедиції. Той погодився.

Глава експедиції Джон Хант організував 2 групи альпіністів, які повинні були паралельно підкорити Еверест. Новозеландець Гілларі був у зв'язці з представником місцевого народу шерпів Тенцингом Норгеєм.

До експедиції Ханта входило близько 400 людей. Із них 362 носильників і 20 провідників із народу шерпа.

У березні 1953-го експедиція розгорнула базовий табір на висоті 7890 м. Перша експедиція провалилася через зламану систему постачання киснем. Йти на вершину послали Гілларі та Тенцинга. Вони використовували кисневі апарати іншої системи. 28 травня вирушили в дорогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До вершини залишилося 1,5 км: альпініст помер під час восьмої спроби підкорити Еверест

На висоті 8500 м альпіністи поставили намет. Зранку черевики Гілларі повністю вкрилися льодом. Альпіністи 2 год. розморожували їх. Після цього вирушили на останній підйом із наплічниками, які важили 14 кг. 29 травня об 11:30 альпіністи дісталися до вершини Евересту - 8848 м.

На вершині альпіністи провели 15 хв. Гілларі зробив фотографії та поставив прапор. Тенцинг залишив у снігу шоколадки як підношення богам.

4 липня 1790-го народився Джордж Еверест. Його іменем 1865-го назвали найвищу точку на планеті - гору Еверест. Англійський географ першим визначив її місце розташування і висоту. Gazeta.ua підготувала кілька цікавих фактів про Джорджа Евереста, ім'я якакого отримала найвища гора Гімалаїв.

Зараз ви читаєте новину «Альпіністам дали лицарські титули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути