середа, 04 липня 2018 12:56

Як найвищій вершині Землі дали назву

Сьогодні, 4 липня 1790 року, народився Джордж Еверест. Його іменем 1865-го назвали найвищу точку на планеті - гору Еверест. Англійський географ першим визначив її місце розташування і висоту.

Gazeta.ua підготувала кілька цікавих фактів про Джорджа Евереста, ім'я якакого отримала найвища гора Гімалаїв.

Військовий геодезист

Джордж Еверест народився в аристократичній родині. Після закінчення школи він вступив у військове училище. Вчився на відмінно. Завдяки цьому достроково закінчив навчальний заклад. У 16 років його, як кадета-артилериста, відправили служити в Індію.

Автор: aif.ru
  Під керівництвом Джорджа Евереста зафіксували найвищі гірські вершини Гімалаїв.
Під керівництвом Джорджа Евереста зафіксували найвищі гірські вершини Гімалаїв.

Хлопець мав математичний склад розуму. Тому командир перевів його в геодезичну службу. 1814-го його відправили в експедицію на острів Ява. Там він провів два роки.

З 1818-го по 1843-й Еверест працював у геодезичній службі Індії. У 26 років став заступником начальника британської геодезичної служби в Індії Вільяма Лембтона. Дослужився до чину полковника.

Робота всього життя "Пік XV"

Під керівництвом Джорджа Евереста зафіксували найвищі гірські вершини Гімалаїв. Ця робота тривала півстоліття - з 1806-го.

У 1823 році помер Вільям Лембтон і Еверест став його наступником. Через хворобу він 1825-го повернувся на батьківщину в Англію. Попри це керував роботою геодезичної служби Індії. Через 5 років Еверест повернувся назад. Там пропрацював ще 13 років.

Протягом цього часу зафіксував усі вершини Гімалаїв, але без вимірювання їх висоти. Усім вершинам присвоїли кодові назви. Джомолунгма була у списку, як "Пік XV".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До вершини залишилося 1,5 км: альпініст помер під час восьмої спроби підкорити Еверест

Живий після смерті

У 53 роки Еверест пішов у відставку. В Британії його удостоїли титулу "сер" і обрали віце-президентом Королівського географічного товариства.

За роки роботи він виховав плеяду учнів. Один з них, Ендрю Во, працював над визначенням висоти Гімалаїв. Виявилося, що "Пік XV" не тільки найвища гора в Гімалаях, але й найвища точка земної кулі.

Автор: vidpochyn-ok
   Висота гори складає 8848 метрів над рівнем моря. Щороку вона збільшується приблизно на 4 міліметри за рахунок руху плит.
Висота гори складає 8848 метрів над рівнем моря. Щороку вона збільшується приблизно на 4 міліметри за рахунок руху плит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першопроходці залишили на вершині Евересту цукерки

1865-го англійське Королівське географічне товариство на честь 75-річчя сера Джорджа Евереста присвоїло "Піку XV" його ім'я.

Евересту ідея не сподобалась. Попри це спочатку в британських документах, а потім у всьому світі гору почали називати Еверест.

Австрійський альпініст Герман Буль самостійно і без кисневого спорядження підкорив гору Нанга-Парбат 3 липня 1953 року. Її висота - 8125 м. Нанга-Парбат - гора у західній частині Гімалаїв, дев'ята за висотою вершина світу.

Зараз ви читаєте новину «Як найвищій вершині Землі дали назву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути