Ексклюзиви
субота, 21 жовтня 2017 16:25

Повітряня куля за 4 хвилини перелетіла через пік Евересту

Повітряня куля за 4 хвилини перелетіла через пік Евересту
Повітряня куля перелетіла через пік Евересту. Фото: Вікіпедія

21 жовтня 1991 року біля озера Гокіо (4816 м над рівнем моря) відбувся найбільш високогірний запуск повітряної кулі. Через вершину гори Еверест з Непалу в Тибет перелетіли на двох повітряних кулях четверо екстремальних англійців.

Дві повітряні кулі - "Стар Флайер I" і "Стар Флайер II" - здійснювали проект "Зірка над Еверестом". Куля "Стар Флайер I" швидко набрала висоту і перелетіла через вершину перша. Однак далі над Тибетом закінчилося паливо і вона почала стрімко знижуватися. Вітер поніс кулю на край льодовика і далі, вгору по схилу. Кошик кулі натрапив на камінь і екіпаж - обидва чоловіки, випали неушкодженими. У "Стар Флайер II" в 600 м від вершини відмовили пальники. Але за 4 хвилини часу вони перелетіли через пік. Це був дуже небезпечний момент, але команді пощастило. Цей переліт на кулі через Еверест вважають першим вдалим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Евересті обрушився щабель Гілларі

Еверест, Джомолунгма або Сагарматха - найвища вершина на Землі. Вона розташована у Гімалаях на кордоні Непалу і Китаю. Заввишки - понад 8848 м. Кліматичні умови на Евересті екстремальні. Найхолодніший місяць - січень. Температура на вершині у середньому становить -36°С і може опускатися до -60°С. Найтепліше - у липні. Температура становить 19 градусів нижче нуля.

Нагадаємо, цього року на найвищій точці планети у Гімалаях з'явився інтернет. Точку доступу встановила компанія Everest Link. Вона забезпечує понад 200 інших точок Wi-Fi у гірському регіоні. На висоті 5 320 м над рівнем моря немає електрики. Тому підключити Wi-Fi вдалося завдяки сонячним панелям. Швидкість доступу до мережі - 200 Мб/с.

Зараз ви читаєте новину «Повітряня куля за 4 хвилини перелетіла через пік Евересту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути