понеділок, 02 квітня 2018 02:24

Яку роль зіграли жінки-шпигунки у світових війнах
7

В історію обох світових війн увійшли 7 жінок-розвідниць. Їхні долі часто складалися трагічно, та ставали натхненням для багатьох письменників і кінорежисерів, пише cameralabs.org.

Мата Харі

Автор: 24smi.org
  Мата Харі
Мата Харі

Маргарета Зелле - нідерландська виконавиця екзотичних танців. Вона прославилася своїми виступами по всій Європі під сценічним псевдонімом "Мата Харі". Це малайською мовою означає "сонце" . У Першу світову війну німецькі та французькі вербувальники зверталися до неї для збору і передачі військової інформації. У 1917 році французи заарештували жінку за підозрою в шпигунстві. Зелле засудили до розстрілу, матеріали її справи досі засекречені.

Крістіна Скарбек

Автор: LiveJournal
  Крістіна Скарбек
Крістіна Скарбек

Дочка польського графа Єжи Скарбека стала однією з перших жінок, що служили в Секретній розвідувальній службі МЗС Великобританії під час Другої світової війни. Вона мала псевдонім "Крістін Гренвілл" і була улюбленою шпигункою Вінстона Черчилля. У 1952 році її вбив залицяльник, якому вона відмовила.

Ненсі Уейк

Автор: poznavatelino.ru
  Ненсі Уейк
Ненсі Уейк

Шпигунка з Нової Зеландії була настільки невловима, що гестапівці називали її "Білою мишею". У 1943 році за її голову призначили виплату 5 млн франків. Коли гітлерівська армія ввійшла до Франції жінка приєдналася до руху Опору. Ненсі була кур'єром: допомагала ув'язненим і біженцям залишати країну. Після війни її шанував уряд Франції, Великобританії і США. Померла в Лондоні в 2011 році у віці 98 років.

Віолетта Шабо

Автор: waralbum.ru
  Віолетта Шабо
Віолетта Шабо

Шабо приєдналася до Управління спеціальних операцій після того, як її чоловік загинув у битві при Ель-Аламейн в Єгипті в 1942 році. У 1944-му її схопили гестапівці у Франції. Спочатку допитували і катували, потім відправили в концтабір Равенсбрюк, де стратили в 1945 році. Віолеті було 23 роки.

Вірджинія Холл

Автор: blog.francetvinfo.fr
  Вірджинія Холл
Вірджинія Холл

Гестапо вважало Вірджинію Холл найнебезпечнішою з усіх союзницьких шпигунів. Вона народилася в США, служила в американському посольстві у Варшаві. Через нещасний випадок на полюванні в 1932 році втратила ногу. Була членом Управління спецоперацій. Холл набирала бійців Опору і допомагала військовополоненим. Через дерев'яний протез, який їй встановили замість ампутованою від коліна ноги, її називали "Кульгава леді".

Етель Розенберг

Автор: kobieta.wp.pl
  Етель Розенберг
Етель Розенберг

Етель Розенберг і її чоловіка Юліуса засудили до смертної кари в 1953 році в США за участь в змові з передачі американських ядерних секретів СРСР під час Другої світової війни. Розенберги були євреями і комуністами, тому багато хто вважав їх жертвами антисемітської і антикомуністичної істерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покарали жінку, яка шпигувала в Нацгвардії

Урсула Кучински

Автор: vokrugsveta.ru
  Урсула Кучински
Урсула Кучински

Урсула Кучинськи - жінка з багатьма псевдонімами: Рут Вернер, товариш Соня, Урсула Гамбургер, Урсула Бертон. У 1930 році була завербована Головним розвідувальним управлінням СРСР. У 1941-му разом з фізиком Клаусом Фуксом брала участь в атомному шпигунстві для Москви. Після війни працювала журналісткою у Німеччині. Померла в Берліні в 2000 році.

Незадовго до початку Зимових олімпійських ігор у Південній Кореї, що відбуватимуться з 9 по 25 лютого, колишня шпигунка КНДР розповіла про теракт 30-річної давнини. Влаштувала його задля зриву літньої Олімпіади в південнокорейському Сеулі 1988-го. Наказ отримала від майбутнього лідера Північної Кореї Кім Чен Іра. На той час він керував спецслужбами.

Зараз ви читаєте новину «Яку роль зіграли жінки-шпигунки у світових війнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути