пʼятниця, 30 серпня 2019 10:56

Яким був Лисичанськ і його жителі 100 років тому
21

Показали, як виглядав Лисичанськ у кінці XIX на поч. XX ст.
Фото: etoretro.ru
Показали, як виглядав Лисичанськ у кінці XIX на поч. XX ст.
Показали, як виглядав Лисичанськ у кінці XIX на поч. XX ст.
Показали, як виглядав Лисичанськ у кінці XIX на поч. XX ст.
Показали, як виглядав Лисичанськ у кінці XIX на поч. XX ст.

Показали фото Лисичанська на Луганщині на початку 1900-х.

Лисича балка - село Бахмутського повіту Катеринославської губернії. Ще у XVIII ст. тут розпочали добувати кам'яне вугілля, повідомляють Хроніки прекрасної епохи.

1890-го у гирлі річки Біленької російсько-бельгійським акціонерним товариством "Любімов, Сольве і Ко" було закладено Донецький содовий завод. За 5 років вийшов на перше місце в Російській імперії з виробництва соди. На заводі працювало до 900 робітників.

Розбагатівши, товариство прибрало до своїх рук і вугільні підприємства. 1892-го воно орендувало у держави на 30 років шахту "Дагмара", а 1897-го здало в експлуатацію шахту "Костянтин Скальковський" із річною потужністю 12 млн пудів вугілля. До шахт провели електричне освітлення.

ДИВІТЬСЯ ФОТО: Як заселяли Донбас на початку XX століття

З 1873-го у Лисичанську діяло штейгерське-рудокопне училище. Це перший на Донбасі учбовий заклад, який готував спеціалістів вугільної промисловості. Він був розрахований на 40 учнів. Згодом навчалося близько 70-ти. Усі учні проходили практику.

Селище швидко розвивалося. Крім 2 церковнопарафіальних шкіл, відкрито ще 3 училища, у тому числі жіноче. Наприкінці XIX ст. почали діяти школи на содовому заводі, шахтах "Дагмара" і "К. Скальковський".

Напередодні Першої світової війни на території сучасного Лисичанська проживали 11 тис. осіб. Діяло 17 вугільних шахт, 3 - склоробних, 2 - хімічних і цементний заводи, млин, олійниця та інші підприємства. Працювали поштові відділення та телеграф.

У Австрійському державному архіві зберігаються знімки міста Галича - сучасна Івано-Франківщина. Вони зроблені під час Першої світової війни. Галич був столицею Галицько-Волинської держави у ХІІ-ХІІІ ст. На місці теперішнього міста існував торговельно-ремісничий посад.

Зараз ви читаєте новину «Яким був Лисичанськ і його жителі 100 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути