пʼятниця, 19 березня 2021 14:03

Як зустрічали радянські машини за кордоном після вторгнення у Афганістан

У березні 1980 року в Афганістані розпочалися активні бойові дії за участі радянських військ. Вторгнення СРСР до країни викликало негативну реакцію міжнародної спільноти.

"Дії Радянського Союзу протиставили нашу країну більшості країн світу та зробили її в очах практично всіх держав агресором", - писав у спогадах маршар СРСР Сергій Ахромєєв.

Найбільш швидкою та жорсткою була реакція адміністрації президента США Джиммі Картера. Вже на початку 1980 року він підписав пакет санкцій проти СРСР, що забороняли продаж до країни-агресора зерна, а з березня і високих технологій. Також в США закликали бойкотувати літні Олімпійські ігри у Москві. Підтримку знайшли і серед інших країн.

14 січня 1980 року відбулося засідання надзвичайної сесії Генасамблеї ООН, де вторгнення радянських військ назвали спробою обмеження суверенітету Афганістану та грубим втручанням у внутрішні справи країни. Відповідну резолюцію підтримали 104 країни. Проти висловилися 18 залежних від СРСР країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За військову агресію держава поплатилася технічним прогресом

Після того про запровадження санкцій щодо СРСР оголосили в уряді Австралії. Велика Британія призупинила надання Союзу важливих кредитів. Проти СРСР та кабульського режиму висловилися майже усі великі мусульманські країни: Пакистан, Іран, Єгипет та Саудівська Аравія. Перебування в Афганістані радянських військ порівняли із вторгненням армії невірних, що давало привід для джихаду. Не визнав кабульського режиму і комуністичний Китай. Засудили вторгнення майже всі європейські комуністичні партії.

Така негативна реакція мала свої наслідки. Протягом усієї війни у світі відбувалися масові антирадянські кампанії і акції. Наприклад, люди масово відмовлялися від придбання радянських товарів.

Автор: facebook.com/skrepohistory/
 

"Лада" не обслуговується, поки Совєти не підуть з Афганістану. Власник бензоколонки відмовляється заправляти радянську "Ладу" через вторгнення в Афганістан. Торонто, Канада, 1980 рік.

"Громадяни СРСР за "залізною завісою" нічого не знали про те, як до них ставиться цивілізований світ. Сьогодні цивілізований світ аналогічно ставиться і до путінської Росії після Грузії, України, Сирії", - пише у Facebook "История скреп".

24 грудня 1979-го СРСР вторгся в Афганістан під приводом Договору про радянсько-афганську дружбу 1978 року.

Напередодні СРСР організував перекидання військ у Кабул: близько 280 транспортних літаків перевезли 3 дивізії чисельністю майже 25,5 тис. осіб. Протягом кількох днів радянські війська захопили столицю країни.

Уже 27 грудня раніше вигнаний лідер Марксистської народно-демократичної партії Бабрак Кармаль став новим главою уряду. А радянські сухопутні війська увійшли в Афганістан із півночі.

Радянські війська зустрічали запеклий опір, коли наважувалися залишити опорні пункти в сільській місцевості. Афганські бійці, відомі як моджахеди, вважали, що християнські чи атеїстичні війська, які окупували країну, - образа для ісламу, а також для їх традиційної культури. Тож проголосили джихад - священну війну проти іновірців, і заручилися підтримкою ісламського світу.

Зараз ви читаєте новину «Як зустрічали радянські машини за кордоном після вторгнення у Афганістан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути