Ексклюзиви
неділя, 24 грудня 2023 11:15

Розпочалося вторгнення військ в Афганістан

Розпочалося вторгнення військ в Афганістан
Радянський солдат на посту охороняє дорогу / Wikipedia

24 грудня 1979-го СРСР вторгся в Афганістан під приводом Договору про радянсько-афганську дружбу 1978 року.

Напередодні СРСР організував перекидання військ у Кабул - близько 280 транспортних літаків перевезли 3 дивізії чисельністю майже 25,5 тис. осіб. Протягом кількох днів радянські війська захопили столицю країни.

Уже 27 грудня раніше вигнаний лідер Марксистської народно-демократичної партії Бабрак Кармаль став новим главою уряду. А радянські сухопутні війська увійшли в Афганістан із півночі.

Радянські війська зустрічали запеклий опір, коли наважувалися залишити опорні пункти в сільській місцевості. Афганські бійці, відомі як моджахеди, вважали, що християнські чи атеїстичні війська, які окупували країну - образа для ісламу, а також для їх традиційної культури. Тож проголосили джихад - священну війну проти іновірців, за Кораном - і заручилися підтримкою ісламського світу.

Моджахеди використовували партизанську тактику боротьби проти радянських військ. Здійснювали швидкі набіги, після чого зникали в горах, завдаючи радянським силам значних втрат без великих боїв. Афганці використовували зброю, яку змогли забрати у радянських військ, і ту, яку їм надавали США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль розмістив війська в Афганістані

Перебіг війни змінився з наданням Америкою моджахедам 1987-го переносних зенітних ракет "Стінгер". Ті дозволяли регулярно збивати радянські літаки і гелікоптери, що позбавило СРСР контролю в повітрі.

Новий радянський лідер Михайло Горбачов вирішив, що час забирати війська з Афганістану. Деморалізовані частини почали вихід 1988 року. Останній солдат перетнув кордон 15 лютого 1989-го.

Це була перша офіційна радянська військова експедиція за межами Європи після Другої світової війни. Вона означала закінчення покращення відносин з Заходом у рамках Холодної війни.

В Афганістані загинули 15 тис. радянських солдат. Довгострокові наслідки вторгнення були величезними. По-перше, СРСР так і не зміг оговталися від суспільного невдоволення через війну і фінансові втрати. Це посприяло краху СРСР 1991 року. По-друге, війна створила сприятливе середовище для тероризму і приходу до влади в країні руху "Талібан" на чолі з Усамою бін Ладеном.

Зараз ви читаєте новину «Розпочалося вторгнення військ в Афганістан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути