четвер, 19 листопада 2020 15:00

Як селяни боролися з владою напередодні Голодомору

Як селяни боролися з владою напередодні Голодомору
Селяни чинили активний збройний опір сталінській колективізації Фото: prosvit.in.ua

Український інститут національної пам'яті випустив просвітницький ролик про боротьбу українського селянства проти колективізаці. Події тих часів стали передумовою здійснення Голодомору.

"Найчастіше сценарій цих повстань залежав від дій місцевої влади. Якщо та йшла на поступки - люди розбирали худобу, майно та реманент з колгоспних комор і поверталися додому. Коли ж мітинги намагатися розігнати чи залякати, заворушення переростали навіть у збройні протистояння. Жертвами таких сутичок стали сотні радянських активістів та посадовців. 1930 року в Україні було понад 4000 масових виступів, у яких взяли участь 1,2 мільйонів осіб. Уже в березні 1930-го в сотнях сіл по Україні, фактично, від кількох днів до кількох тижнів було ліквідовано радянську владу.

Такий масовий виступ селянства змусив піти сталінський режим на поступки, дозволивши виходити з колгоспів. Однак, радянська влада посилила економічний тиск на селянство. Для тих, хто відмовлявся вступати в колгосп, встановлювались значно більші податки, штрафи, стягнення. Такі заходи дали свій результат: 1932 року понад 2 третини українських селянських господарств в Україні були вже в колгоспах. Завдяки цьому Сталін отримав один з інструментів контролю за селянами та зміг здійснити злочин геноциду - Голодомору", - йдеться в повідомленні УІНП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожертва перетвориться на зерно правди - як можна долучитися до будівництва Музею Голодомору

Ролик розробила студія Prosto Production. Науковим консультантом виступив заступник голови УІНП Володимир Тиліщак.

До 87-х роковин Голодомору Український інститут національної пам'яті розпочинає інформаційну кампанію "Збережи пам'ять. Збережи правду".

Метою кампанії є вшанування жертв Голодомору в Україні та збереження пам'яті про геноцид українців комуністичним режимом 1932-1933 років. Зокрема наголосити, що збереження пам'яті - це не абстракція, а конкретні дії. Наприклад, записати спогади родичів, які були очевидцями геноциду, передати до музею сімейні реліквії, які належали родичами під час Голодомору чи просто згадати про рідню, якій довелося пережити один з найжахливіших злочинів радянського тоталітарного режиму.

Зараз ви читаєте новину «Як селяни боролися з владою напередодні Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути