середа, 18 листопада 2020 10:38

Пам'ять про Голодомор для українського суспільства це не тільки питання співчуття - Дробович

Пам'ять про Голодомор для українського суспільства це не тільки питання співчуття - Дробович
Інститут закликає поділитися спогадами людей, які пережили Голодомор. Фото: uinp.gov.ua

До 87-х роковин Голодомору Український інститут національної пам'яті розпочинає інформаційну кампанію "Збережи пам'ять. Збережи правду".

"Метою кампанії є вшанування жертв Голодомору в Україні та збереження пам'яті про геноцид українців комуністичним режимом 1932-1933 року. Зокрема, наголосити, що збереження пам'яті - це не абстракція, а конкретні дії, наприклад запис спогадів родичів, які були очевидцями геноциду, передати до музею сімейні реліквії, які належали родичами під час Голодомору чи просто згадати про рідню, якій довелося пережити один з найжахливіших злочинів радянського тоталітарного режиму", - йдеться в повідомленні УІНП.

Також Інститут закликає долучитися до акції "Запали Свічку пам'яті". Свічку слід запалити на підвіконні 28 листопада, після 16:00.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нагода замислитися над періодом історії, що сформував національну ідентичність - Свiтовий конгрес українців зробив заяву

"Важко знайти іншу таку тему, де питання пам'яті та прав людини так тісно переплітаються як у випадках із вчиненням тоталітарними режимами геноциду. Саме тому пам'ять про Голодомор для українського суспільства це не тільки питання співчуття, жалю і смутку за жертвами комунізму, але і справа принципу, мірило справедливості та критерій людяності. Ми розповідаємо сімейні історії про штучний голод, передаємо в музеї предмети тієї епохи, а також запалюємо свічку на вікні - в такий спосіб пригадування стає живим процесом, проявом небайдужості та належного вшанування борців і мучеників", – заявив голова Українського Інституту національної пам'яті Антон Дробович.

УІНП і Національний музей Голодомору-геноциду розробили соціальну рекламу до Дня пам'яті жертв Голодомору. Проведуть онлайн-лекції, що розкриватимуть різні аспекти геноциду українців.

18 листопада о 14:00 у Києві у Fedoriv Hub на вул. Велика Васильківська 5 відбудеться презентація краудфандингової платформи "Зерна правди". Команда Міжнародного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору розробила її спільно з IT-компанією SoftServe.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ять про Голодомор для українського суспільства це не тільки питання співчуття - Дробович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути